Скоро с влак от Бургас до летището

В Бургас беше представен предварителният проект за железопътна връзка от гара „Владимир Павлов“ до летище Бургас. Негов възложител е Националната компания „Железопътна инфраструктура”. За свършената дотук работа говориха генералният директор на НКЖИ инж. Мария Генова, ръководителят на проекта Пловдив – Бургас – фаза 2 – инж. Иван Бакалски, както и представители на проектантския екип.

Заданието предвижда изграждане на железопътна връзка от гара „Владимир Павлов“ до летище Бургас, като в по-голямата част от трасето се използва полосата на съществуващата железопътна линия до „Сарафово“. За отклоняване от полосата на съществуващата линия се предвижда изграждане на Разделен пост „Сарафово“.

Новата железопътна линия ще бъде дълга 11 километра, еднопътна, електрифицирана, с безнаставов релсов път, което ще осигури намаляване на шумовите нива в градска част. В рамките на проекта се предвиждат новите спирки „Лазур“ и „Морска градина“, нова гара „Солниците“, спирка за бъдещо развитие “Кьошето“ и нова гара „Летище Бургас“. Спирките ще бъдат проектирани с перони, като се предвиждат пешеходни надлези с асансьори и осигуряване на условия за трудно подвижни лица. Гарата „Летище Бургас“ ще бъде изградена върху железопътна естакада, а чрез пешеходни подходи ще се осигури пряк достъп към летището и квартал „Сарафово“.

„Ние сме удовлетворени, че вече сме на последната фаза на този процес, който стартира преди 6 – 7 години, когато бяха първите разговори да съхраним трасето на бившата жп. връзка Бургас – Поморие с подготвяне на парцеларни планове и отклонение в посока летище Бургас. Радвам се, че община Бургас е активен партньор в този процес. Надявам се последната фаза по отношение на получаване на финансиране по оперативната програма да бъде факт и да създадем едно транспортно съоръжение, което ще облекчи трафика, ще намали шума, стреса и катастрофите, а и е екологичен транспорт, спестяващ доста замърсяване в атмосферата на града и той ще получи по-приветлив и благоустроен облик за туристите. Южното Черноморие ще получи една нова транспортна възможност за чекиране на Летище Бургас от жп гарата и това ще намали през пиковите дни на летните месеци натоварването на летището, а и след време се надяваме този проект да се развие и стигне до първоначалния замисъл обхватът му да бъде Слънчев бряг – летище Бургас – жп. гара Бургас“, каза кметът Димитър Николов.

Техническото проектиране предвижда също така изграждане на железопътен надлез при улица „Одрин“, нов пътен надлез при ул. „Димитър Димов“, пробив под главен път I-9 и железопътна естакада при летище Бургас, както и други нови съоръжения.

Проектирането на обект „Изготвяне на технически проект, технически спецификации за строителство и изработване на ПУП за връзка между жп. гара Бургас и летище Бургас“ по проект „Достъп от коридор ОИС до летище Бургас. Проучвания за връзка между железопътната инфраструктура и летище Бургас“ се финансира от „Механизъм за свързана Европа“, сектор „Транспорт“. Стойността на договора за проектиране, технически спецификации за строителство и изготвяне на ПУП е 2 495 000 без ДДС.