Следващият ход на мафията

Има една, както казват, стара истина. И тя е, че нито един мъж не може да проумее логиката на жената. Има обаче скромно количество мъже, които смятат, че знаят правилния отговор. А той е следният – просто няма логика.

Разбира се, това е само видимост, популярно казано – върхът на айсберга. Проблемът е, че логика винаги има, но тя не е обичайната, естествената, а някаква друга, скрита дълбоко в светоусещането на жената като човек. Нейното разкриване всъщност е проста работа. Правилният подход е – питайте.

В България в сегашните ни времена положението е същото. „Арестуват” шефката на агенция „Митници”, която за седем месеца пресече няколко контрабандни канала. „Арестуват”  с подозрението, че е прикривала същите тия канали, които е пресякла.

Това е, когато някой си копае градинката, за да си засади картофи в нея. По силата на тази, да я наречем „обърната логика”, той може да бъде обвинен в това, че си прекопава градинката, за да си засади картофи. И нищо повече.

И тъй, за да разберем „женската” логика на случващото се от вчера насам, трябва да питаме. И питаме.

Шефката на митниците поне до днес, 4 април 2024 г., до обяд не била задържана. Само било запряна в сградата на новата Антикорупционна комисия без да може почти 24 часа да си иде в къщи. Въпросът е уместен – как така не била „задържана”, след като очевидно е задържана?!

У нас е ясно кой може да задържа когото и да е. Това е полицията. И там са наясно как и с какви документи това се прави. Нима Антикорупционната комисия си е позволила да изземе функциите на МВР? Защото така излиза. По силата на обикновената, общовалидна логика.

ДАНС извършва претърсвания в дома на шефката на митниците, в кабинета й, както и в този на заместника й. ДАНС е на пряко подчинение на Министерския съвет на страната, респективно на премиера. Премиерът в оставка, но все пак действащ по Конституция, обаче не знае какво и защо прави в случая ДАНС. Не му е докладвано, нито някоя го е питал.

Въпросът и тук е очевиден – на кого се подчинява контраразузнавателната ни агенция в момента, та си позволява да върши неща, за които прекият й началник – премиерът, няма дори смътна представа?

Има и друго питане – ДАНС „танцува” сред претърсвания и изземвания, задържа лица (по тяхната терминология), без обаче да ги е задържала, а в прокуратурата, която незабавно трябва да бъде уведомена за действията на „танцуващите”, досега нищо не знае по случая. А сега де! Освен, че ДАНС се е самонатоварила с чисто полицейски функции, излиза, че е иззела и функциите на прокуратурата!

По стария Наказателен кодекс всеки гражданин на тая страна или пребиваващ в нея може да бъде задържан само въз основа на тъй наричаните „железни” доказателства. След промените в кодекса и по формулировката на известния Цв. Цв. това задържане вече можело да стана само на базата на тъй наричаното „обосновано предположение” за предполагаемо извършено деяние. И това беше практиката на специализираната прокуратура до закриването й преди две години. Но инерцията явно е останала. И тук е следващият въпрос – кое е все пак това „обосновано предположение” за задържането на Петя Банкова, шефката на митниците, която всъщност не е задържана, ама не може да си отиде в къщи?

И още едно питане. За някакъв си Паскал, за когото Банкова била събирала достатъчно доказателства за задържането му и обвиняването му. Всички знаели, че той контролира някакви контрабандни канали. За безбандеролни цигари, за наркотици и други стока. Само че той не е задържан, нито дори е издирван. А защо не са предприети спрямо него законови действия, след като всички отгоре до долу били наясно с какво се занимава, а се залавят с Банкова, от което излиза, че май тя пречи на Паскал да си гледа работата.

Почнахме с женската логика, привидно неразбираема, което изобщо не е вярно. Стигаме до логиката (не в кавички) по случая с Банкова. Остава само да поразсъждаваме по нашата си, обикновената. И разсъжденията са следните.

Повече от ясно е, че Банкова е пречила на контрабандните канали и е подготвяла тяхното прекъсване. Само че това никак не се е харесало на тези, които ги организират и съответно се облажват от тях. И това въобще не е този Паскал, който е само инструмент в ръцете на организаторите.

Ами поразходете се из София, столицата на страната, вижте какви коли се движат по улиците. Гарантирам ви, че никоя друга столица не само в Европейския съюз, но и въобще в Европа, няма да видите толкова много скъпи коли. По простата причина, че там не се краде толкова и на корупцията все пак малко или повече й е стегнато гърлото. Или поне не е толкова нагла, както в България.

Приказката „Шерше ла фам” в случая не е актуална. Трябва да се търси не жената, а кой има интерес от прекъсването на контрабандните канали в случая. И от още неща…

Кой има интерес магистрала „Хемус” да е изцяло платена, а да не е построена?! Кой има интерес въглищните ни централи да бъда закрити за сметка на някакви хипотетични перки в морето и на плодородните земеделски земи?!

Кой има интерес някой избран да купи „Лукойл Нефтохим”, за да лапне тлъстата комисионна! Кой има интерес да прокарва американските интереси у нас в явно противоречие с българските. Кой има интерес да остави монополите у нас да си правят каквото им скимне?!

Кой има интерес нищо да не се разбере за Нотариуса и Осемте джуджета?! Кой има интерес по границата с Турция да има абсолютно незаконни фирми, които събират кеш от преминаващите и никой – нито Гранична полиция, нито митниците, нито Министерството на земеделието и храните, не забелязват това. Тоест, правят се, че не го забелязват е точният отговор.

И накрая – кой има интерес прогресът на държавата да бъде спъван и водата все да бъде мътна, за да лови в нея тлъста риба, а половината от населението на тая страна да живее под или около линията на бедност.

Питайте и ще стигнете до отговора. Който принципно е ясен – това са мафиотите, които отдавна си отразяха опашките и сложиха белите ризи, продажните ни политици и корумпираните от всички тях чиновници.

А частният ефект от цялата тази далавера на ДАНС е да бъде още повече окалян финансовият министър Асен Василев, който за последните три години направи най-социалните бюджети на страната. Както и други министри в служебните и последния редовен кабинет, които взеха присърце борбата с огромната корупция у нас.

Страната, в която мафията си има държава. И тя е България.

 

Огнян Марков