Спешно се търсят кръводарители в Бургас

Три деца, настанени в Университетската болница за активно лечение в Бургас, се нуждаят от големи количества кръв за преливане. Две са в тинейджърска възраст, а едното – на 4 години. И при трите причината не е инцидент, а заболявания и операции, които налагат спешно кръвопреливане, съобщиха от пресцентъра на болницата.

Отделението по трансфузионна хематология е осигурило нужните количества както от собствени запаси, така и от кръвните центрове в Пловдив и Стара Загора. Снабдяването вече започна и ще продължи и през уикенда, поясниха от болницата. Оттам призовават всеки, който има възможност, да дари кръв за трите деца.

Доброволните кръводарители се очакват в понеделник, 10 юни 2024 г., от 8 ч. в Отделението по трансфузионна хематология, което се намира зад Първа поликлиника, обявиха от УМБАЛ – Бургас. От болницата поясниха, че в събота и неделя нито един от кръвните центрове в страната не обработва взетата кръв. Тя може да се обработи едва в понеделник, затова акцията е обявена тогава. Взетата в Бургас кръв ще се изпрати в Стара Загора за изследвания и преработка и след няколко дни ще се върне като готов продукт.

Припомняме, че в Бургас е взето решение за разкриване на Кръвен център, отпуснати са и средства за ремонт и обзавеждане, но поради дълги административни процедури в здравното министерство той все още не е факт. При Кръвен център в Бургас взетата кръв може да стане готов продукт в рамките само на няколко часа.