Станишев в Букурещ – „Ние не сме втора ръка европейски граждани”

„След войната в Украйна геополитиката навлезе още по-силно в политиката по разширяване на ЕС. Може ли Съюзът да бъде възприеман от Молдова, Украйна, Грузия и Западните Балкани като партньор, на който да се разчита, ако две от държавите членки са изпълнили всички условия за Шенген 12 години по-късно все още не са част от това пространство? Ветото на Австрия помага на националистическите антиевропейски партии в двете страни и прави проевропейската кампания почти невъзможна. Това е опасна игра и австрийското правителство трябва да си дава сметка за риска от увеличаване на популисткото представителство в Европейския парламент от България и Румъния. Това доказва спешната нужда Европейският съюз да приоритизира своите вътрешни интеграционни процеси, за да бъде пълноценен играч и партньор на световната сцена.“

Тези политически аспекти в предстоящата кампания за евроизборите очерта Сергей Станишев като специален гост от България на четвъртата кръгла маса на изданието Economist в Букурещ. Тя е посветена на новите икономически перспективи и устойчивия растеж в региона. Сред панелистите на събитието са министрите на икономиката, иновациите, околната среда и транспорта на Румъния, народни представители и евродепутати, представители на бизнеса, академичните среди и журналисти.

Кумулативно загубите на България и Румъния за този период са над 31 млрд. евро. Извън директните загуби има и съпътстващи такива – българските граждани плащат с 15 – 18% по-скъпи стоки от европейците заради инфлацията.“, посочи Станишев и добави, че „тази ситуация е не само огромна политическа несправедливост и дискредитиране на европейските ценности, но и директен удар по благосъстоянието на икономиките и нациите ни“.

„Досега бяхме фокусирани върху дипломатическото решаване на въпроса и дължим признание на Европейската комисия, на мнозинството в ЕП, на много страни членки и на европейските политически партии за тяхната подкрепа. Ще продължим с дипломатическите усилия, но може би е време заедно да помислим и за алтернативни стратегии – координирани политически и икономически действия. Сега е моментът да излезем от позата на молители и да застанем в позицията на тези, които имат право. Отстоявайки проевропейските си ценности трябва ясно да заявим, че след 17 години пълноправно членство в ЕС ние не сме втора ръка европейски граждани. И тези, които продължават да не зачитат правилата, ще търпят последиците от действията си. Можем да демонстрираме това само заедно, в пакет, както досега достойно извървяхме пътя си към Европа“, заключи Станишев.