„Стела” на Цветан Казанджиев през април в Бургас

Новата изложба „Стела” на ямболския художник Цветан Казанджиев бе открита днес в Дружеството на бургаските художници. Авторът обясни, че от седем години насам всяка негова нова самостоятелна експозиция носи това заглавие. Не защото е вдъхновена от жена с това име или звезда, а защото той свързва своите картини с идеята за стела като наименованието на надгробна каменна или дървена плоча, на която са изобразявани символи, знаци, история, бележити дати, числа.

Изложбата в Бургас представя 33 непоказвани досега творби, които са в областта на живописта и рисунката, но основно в акварела, където през последните години художникът фокусира по-голямата част от творческите си търсения. Изключение правят два от акварелите, които са участвали преди две години в Международното биенале на акварела в Мексико, както и в подобно биенале в Пакистан, поясни Казанджиев.

„Някъде през 2012 г. реших, че искам основно да експериментирам и експлоатирам акварела като хартия, възможности, визия, структура. От 2016 г. до ден-днешен имам 28 международни участия с акварел”, заяви авторът. Художникът подчерта и че от 15 години работи с конкретна марка френска хартия за акварел, чиято тежест е 640 грама на квадратен метър и само тя му дава онова, което търси като резултат.

„Стела” е синтез от замисъл и чувства, който художникът разработва от години, като графиката, с която започва творческия си път преди години, за него си остава „като пътеводна звезда”. Казанджиев набляга на абстрактни изображения, в които с малко цвят, но и с много пластика и символни наслагвания се надява да провокира емоция у зрителите, обясни още той.

По време на откриването председателят на Дружеството на бургаските художници Добрин Вътев описа Цветан Казанджиев като „истински художник, който има свободата да се занимава само и единствено с изкуство, като рисува това, което иска, а не онова, което трябва”.

„Стела” може да бъде видяна в залата на ул. „Александровска“ 22 до 13 април 2024 г.