Страната ни е пред конституционна криза

Ситуацията, в която се намираме е извън всякакви рамки на разумното обяснение, защото ни поставя пред ситуация, в която не може да се реши кой е прав – като например може ли президентът да не подпише указа за смяната на служебните министри и може ли да има вот на недоверие на служебното правителство. България е на прага на конституционна криза и криза на демокрацията. Това заяви пред медии бившият министър на вътрешните работи и бивш посланик на България в Израел Румяна Бъчварова.

Има неща в политиката, които не са приемливи. Недопустимо поведение е да се променя позиция в движение, смята Бъчварова. тя е на мнение, че президентът не може да определя формулата и начинът, по който да се назначават служебните министри в правителството.

Бъчварова посочва още, че политическите играчи не се притесняват да изразяват позиции спрямо служебния кабинет, което не било правилно само по себе си. Тя е на мнение, че една седмица не е достатъчна да се определи работата на един служебен министър.

„Не може институциите да действат по политическа поръчка”, коментира Румяна Бъчварова случая с Живко Коцев и арестите в агенция „Митници”. „Страната има проблем на ключови позиции и ведомства, в които се прилага тактиката на политическа атака и се получават дивиденти по един или друг начин”, допълва тя.