Стреляха по премиера на Словакия Роберт Фицо

Премиерът на Словакия Роберт Фицо е ранен при стрелба, съобщават световни агенции. Той е прострелян след заседание на правителството в град Хандлова, когато е отишъл при малка група поддръжници, с които да се ръкува.

Простреляният премиер е откаран с хеликоптер в болница, но все още няма информация за неговото състояние. Заподозреният за стрелбата е задържан.

Свидетели твърдят, че са произведени четири изстрела, три от които са попаднали в тялото на Роберт Фицо – предполагаемо в крака, гърдите и корема.

Заместник-председателят на парламента на страната Любош Блаха обяви, че заради стрелбата по премиера заседанието на Националния съвет на Словашката република е прекъснато за неопределено време.

Президентът на Словакия Зузана Чапутова остро осъди атаката. Тя нарече нападението „брутално и безразсъдно”. „Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо всички сили в този критичен момент, за да се възстанови”, написа тя.

Решително осъждам подлото нападение срещу премиера Роберт Фицо, написа и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в социалната мрежа „Екс”. „Подобна проява на насилие няма място в нашето общество и подкопава демокрацията, нашата най-голяма ценност”, добавя тя. Фон дер Лайен изразява съчувствие към Фицо и неговото семейство.

​ Роберт Фицо пое поста на премиер на Словакия през октомври 2023 г., след като неговата партия спечели парламентарните избори. По време на предизборната си кампания Роберт Фицо обеща, че ще се противопостави на военната помощ за Украйна.

Преди два месеца в интервю той каза: „Опитваме се да отворим темата за незабавно прекратяване на огъня, бойни действия и започване на преговори. Мисля, че е по-добре да спорим на масата за преговори 10 години, отколкото да оставим руснаците и украинците да се избиват 10 години. Въпросът е кой какво иска? Струва ми се, че Западът изключително много подкрепя тази война.

През 2022 г. някои западни страни разубедиха Украйна да подпише мирно споразумение с Русия, те казаха – ще използваме войната в Украйна, за да отслабим Русия, ще предоставим военна и икономическа помощ на Украйна, ще въведем санкции срещу Русия, всичко това да отслаби Русия като такава на международно ниво, политически, икономически и финансово. Това не работи. Войната продължава две години. И от двете страни има огромен брой убити войници и ранени войници.

Русия процъфтява икономически и политически и президентът Путин се радва на голяма подкрепа. Така че може би имаме право да се запитаме дали тази западна стратегия е добра? Аз твърдя, че стратегията на Запада в Украйна не работи.”