С помощта на общината се реставрират стари къщи в Бургас

Архитектурният облик на Бургас продължава да се подобрява и през новата 2024 г. С административното съдействие на общината и чрез осигуреното с нейна подкрепа финансиране от страна на Министерство на културата е осъществен ремонт с фасадна реставрация на старата частна сграда с адрес ул. „Александровска“ № 79.

Кметът Димитър Николов и главният архитект Тихомир Райчев още веднъж благодарят на собствениците за активността и желанието да разкрасят и обезопасят своя дом. „Продължете да търсите нашата подкрепа, за да се стартират подготовка на документи и впоследствие обновителни дейности и на други стари сгради. Не сме върнали никой с искане за такъв тип съдействие! Разчитайте на пълна административна подкрепа от общината!“, обяви кметът Димитър Николов.

По негово разпореждане през 2022 г. стартира серия от процедури за спасяване на старите къщи в централната градска част на града. Повечето от тях са частна собственост и се намират под контрола на Националния институт за недвижимо културно наследство, като някои са в критично състояние заради бездействие на собствениците им. Комисия от община Бургас направи съответните предписания, собствениците бяха подпомогнати административно. Много от тях реагираха с изготвяне и съгласуване на проекти. До финал през последните две години бяха доведени няколко знакови ремонта и всички граждани и гости на Бургас се радват на резултата.