„Това посещение има няколко цели“: Зеленски в България

Александър Андреев разговаря с колегата Роман Гончаренко от ДВ за посещението на украинския президент Володимир Зеленски в София.

В България „изтече“ новината за посещението на украинския президент Володимир Зеленски. Беше ли съобщено за това посещение в Украйна?

Роман Гончаренко: Не, но и не беше опровергана българската новина.

А каква е практиката, обявяват ли се предварително пътуванията на Зеленски?

Роман Гончаренко: Не, но в медиите на държавите, които Зеленски се готви да посети, често пъти „изтича“ такава информация. Така се случи и при посещението му в Германия през май. Това постави под заплаха провеждането на самото посещение, но в крайна сметка то все пак се състоя.

Роман Гончаренко от редакция Източна Европа на ДВ
Роман Гончаренко от редакция Източна Европа на ДВСнимка: DW

Какви мерки за сигурност се взимат обикновено при такива пътувания?

Роман Гончаренко: По този въпрос има много малко достъпна информация. В някои случаи самолетът с президента на Украйна се съпровожда от авиацията на държави от НАТО – разузнавателни самолети и изтребители.

Каква е целта на това посещение според Вас? Ще се водят ли разговори за оръжейни доставки, в частност за С-300?

Роман Гончаренко: Това посещение има няколко цели. Главната е именно да се увеличи военната подкрепа за Украйна във връзка с украинската контраофанзива и увеличените разходи за боеприпаси. Новото българско правителство оповести намеренията си да премине към преки доставки за Украйна – а не през трети страни. Преките доставки са по-бързи. За Украйна е много важно да получи повече боеприпаси, а в идеалния вариант и тежко оръжие, каквото България досега не доставяше. Киев наистина отдавна моли България да предостави съветските системи за противовъздушна отбрана С-300 и този въпрос навярно действително ще бъде обсъден. Може би ще бъде обсъден и въпросът за доставка на съветски изтребители МИГ-29, а и на танкове. Всичко това зависи от новото правителство в София. В навечерието на срещата на високо равнище на НАТО във Вилнюс Украйна би искала още да си подсигури българска подкрепа за стремежа на страната да влезе в отбранителния алианс. И накрая: сигурно ще бъде обсъден и въпросът за вдигане на ограниченията за доставки на украинско зърно и други селскостопански продукти.

През април 2022 тогавашният български премиер Кирил Петков се срещна със Зеленски в Киев
През април 2022 тогавашният български премиер Кирил Петков се срещна със Зеленски в КиевСнимка: SERGEI SUPINSKY/AFP/Getty Images

Според Вас с кого ще се срещне Зеленски в София? Дали ще разговаря и с президента Румен Радев, за когото се твърди, че заема проруски позиции и не поддържа Украйна?

Роман Гончаренко: Зеленски ще се срещне с ръководството на новото правителство в България, което оповести по-активна подкрепа за Украйна. В Киев очевидно са доволни от това. Среща на Зеленски с президента Румен Радев е малко вероятна, защото последният се обяви против увеличаването на помощите за Украйна и против доставката на изтребители. И все пак такава среща не е изключена.

https://www.dw.com/bg/tova-posesenie-ima-nakolko-celi-zelenski-v-blgaria/a-66124055