Тотко Колев проговори за либийския танкер, не е сменял екипажа и флага

Лъжите не бива да продължават, защото не съм бил в Бургас, бях в чужбина, каза частният съдебен изпълнител, след като либийците изкараха управниците ни пирати

Твърденията, че съм бил на борда на либийския танкер „Бадр“, че съм свалял екипажа и знамето, са откровени лъжи. Това каза пред камерата на Нова телевизия Тотко Колев, който е разследван за незаконна смяна на собствеността на кораба.

Съдебният изпълнител, срещу когото беше образувано досъдебно производство по казуса със задържания у нас либийски танкер, сподели пред репортерът Цеца Алексова, че случайно е научил решението на Окръжният съд в Бургас от първите дни на новата година.

Той заяви в интервю за „Събуди се”, че не е превишил правата си и не е извършил нищо незаконно.

Казусът обаче предизвика напрежение между България и Либия, след като корабът БАДР беше задържан от българските власти и предаден във владение на българска фирма, която претендира, че либийската държава й дължи 10 милиона долара. Собственик на танкера е либийска държавна компания

„В много медии са тиражирани публикации, че се е извършило незаконно отнемане на чужд кораб и смяна на флага. Такива неща обаче не са се случвали. Не съм присъствал на такова нещо и никой от мен не е искал подобно действие. Корабът е бил продаден, но всичко това, което бе тиражирано, че са откровени лъжи. Тези неща не бива да продължават, защото аз не съм бил в Бургас, а дори и в страната. Беше непочтено“, коментира Колев.

Операцията е следствие от изпълнително дело за вземане на кораба от една фирма заради дълг на друга от Либия, потвърди той.

„Изпълнителното производство е образувано въз основа на заповед на Бургаския съд, според която либийската фирма дължи на българска компания определена сума пари, заради което е насочено изпълнението върху тази вещ“, обясни частният съдебен изпълнител.

Стигнало се е до продажба, като всички действия са в съответствие със закона и процесуалните норми, добави той.

До момента нямам нито едно изпълнително действие, което да е отменено от съда, въпреки многобройните жалби от либийската фирма, подчерта Тотко Колев.

В петък обаче Окръжната прокуратура в Бургас оповести, че образува досъдебно производство. Срещу Колев все още няма повдигнато обвинение.

Според прокуратурата той не е изпълнил разпореждане на Районен съд – Бургас да прекрати това производство още през февруари миналата година.

На въпроса защо не се е съобразил с това решение разследваният съдебен изпълнител отговори, че има множество актове, но този на Окръжния съд, който спира категорично производството, е по гражданско дело 576. „За това бе уведомена и другата страна. Това спиране бе прекратено с друг акт на същия съд едва през декември“, поясни той.

Според прокуратурата обаче Колев е знаел за това решение от 6 февруари на Районния съд и е бил задължен да прекрати веднага производството.

„Двете съдебни решения не касаят пряко изпълнителното производство, защото са свързани само с една заповед на капитана на Морската администрация в Бургас, с която корабът е бил задържан. Така че това решение за административно производство, чието решение разбрах по-късно и случайно, е излязло в началото на тази година. Другото пък е от средата на декември“, оправда се частният съдебен изпълнител.

Адвокатът му Димитринка Радева обясни, че Районният съд в Бургас преди близо година е разпоредил спиране на изпълнителните действия, а не прекратяване на производството.

„Тепърва ще се води разследване по казуса. Още в петък Икономическа полиция посети офиса на моя клиент”, каза още адвокатът.