Транспортният батальон в Бургас чукна 24 години

Транспортният батальон в Бургас отбеляза днес 24 години от създаването си с освещаване на нова военна техника. Формированието придоби 10 нови броя 39-кубикови цистерни за гориво, които ще покрият всички стандарти на НАТО за провеждане на мисии и операции в чужбина. Новите машини са снабдени с всичко необходимо за превоз и логистика на пет вида гориво за зареждане на различна военна техника.

Гости на събитието бяха бригаден генерал Тодор Тодоров – командир на командването за логистична поддръжка, капитан I ранг Павлин Петков от Флотилия бойни и спомагателни кораби – Бургас, Михаил Хаджиянев – председател на Общинския съвет Бургас, Станимир Апостолов – зам.-кмет по бюджет и финанси на община Бургас, Георги Манев – общински съветник, подполковник Любомир Люцканов – командир на транспортния батальон Бургас и представители на военни формирования от гарнизон Бургас.

Тържествено слово пред личния състав на транспортния батальон произнесоха бригаден генерал Тодор Тодоров и командирът на транспортния батальон подполковник Любомир Люцканов.

„До края на годината има още проекти, които ще подобрят състоянието на Транспортния батальон, който е единственото военно формирование на Българската армия, декларирано като логистичен хъб за използване от ЕС. Това ще подобри инфраструктурата и окомплектоването на батальона. Благодаря на местната власт за взаимодействието, което имат с батальона“, заяви бригаден генерал Тодор Тодоров.

Представители на бургаското православно духовенство извършиха църковен ритуал по освещаване на новата военна техника и водосвет за здраве и благополучие на командването и личния състав на батальона.

Транспортният батальон в Бургас е създаден на 01април 2000 г. като част от състава на Командването на материално-техническото осигуряване под наименованието „Втори полк за придвижване и транспортиране”. Военното формирование участва в логистичното осигуряване на военните формирования от състава на Българската армия в мирно време и при провеждане на военни операции по отбраната на Република България. Подготвя и поддържа в готовност логистични военни формирования за участие в международни операции в отговор на кризи извън територията на страната и за оказване на помощ на населението при тежки зимни условия.