Тридесет и осем години от експлозията в Чернобил

Днес светът отбелязва 38-та годишнина от най-голямото бедствие в историята, причинено от човешка ръка – Чернобилската ядрена авария. На 26 април 1986 година, в 1:23 ч. след полунощ местно време, мощна експлозия избухва в четвъртия енергоблок на Чернобилската атомна електроцентрала в СССР, на територията на днешна Украйна. Противопожарните служби се борят без почивка с огъня в електроцентралата до 5:00 ч. сутринта, но като цяло последните тлеещи участъци са обезвредени чак на 10 май

След експлозията се образува и започва да се движи в атмосферата радиоактивен облак, а в първите дни след аварията населението на територията в радиус от 10 километра около Чернобилската АЕЦ е евакуирано. Впоследствие зоната за евакуация е разширена до 30 километра.

Радиоактивното замърсяване е засегнало 2293 населени места в Украйна, в които са живеели над 2,6 милиона души, а в резултат от бедствието са спрени земеделските дейности на повече от 5 милиона хектара обработваема площ.

От 2004 г. насам 26 април е Международен ден в памет на жертвите на радиационните аварии и катастрофи. От 2017 г. денят се отбелязва като Международен ден в памет на Чернобилската катастрофа.

В резултат от аварията в Чернобилската АЕЦ от радиоактивно замърсяване е засегната територията на 17 страни в Европа с обща площ от 207 500 кв. км, от които близо 60 000 кв. км се намират извън пределите на бившия СССР. Чернобилсакта АЕЦ е окончателно затворена на 15 декември 2000 г.