Три лъжи на Мария Габриел

Три лъжи на Мария Габриел

Атанас Чобанов

Кандидат-премиерът на ГЕРБ Мария Неделчева – Габриел е излъгала публично най-малко три пъти в миналото: за доктората си и за евтиното общинско жилище, в което е “стокирала”, но не го е декларирала.

В предизборен клип на ПП ГЕРБ за Европейските избори 2009 г. Мария Неделчева заявява следното: “по образование съм доктор на политическите науки”.

През 2011 г. на официалната си страница като евродепутат, Неделчева също твърди че има doctorat на тема “Перспективите на европейската интеграция и тяхното влияние върху системите на политическите партии в България, Румъния и Чехия” (“Les perspectives d’intégration européenne et leur impact sur le système des partis politiques en Bulgarie, en Roumanie et en République tchèque”), от Institut des sciences politiques de Bordeaux / Institut des études européennes, Université libre de Bruxelles (2003-2011). Твърдението е в  архивираната версия на френски език на страницата. Английската версия не е толкова категорична. В нея се споменава по-обтекаемото doctoral studies, което не предполага непременно, че тя е защитила дисертацията си, готвена цели 8 години.

Мария Неделчева обаче не е защитила доктората си и не е доктор на политическите науки. Това се вижда в сайта theses.fr, където задължително се качва информацията за всички защитени докторски дисертации във Франция. Сайтът се поддържа от специализирана френска държавна агенция /Agence Bibliographique de l’Enseignement Supérieur/, чийто принципал е Министерството на висшето образование и научните изследвания.

Впрочем, в текущата официална биография на Габриел като еврокомисар не се споменава за никакъв докторат. Вероятно това е свързано с изискването да се представи копие от дипломата, която лицето претендира, че има.

Втората лъжа на Габриел е, че не е декларирала пред Европейския парламент общинско жилище, което ползва в София с преференциален наем от 400 лв./месечно в продължение на няколко години. Тя беше изпрана за този “пропуск” от КПКОНПИ с находката, че по това време евродепутатите не са били считани за “длъжностни лица”.

И третата лъжа е нейното твърдение, че след 2013 г. не е ползвала жилището. Както разкри разследване на Биволъ, Мария Габриел е продължила да плаща партидата за ток на същия апартамент от 128 кв.м, на Никола Вапцаров 25  до 2017 г.