Тръгна едно от делата за убийството на Димитър Малинов от Цалапица

В Пловдив започна делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени като укриватели по убийството на Димитър Малинов от Цалапица. Показания пред съда даде соченият за убиец Рангел Бизюрев, екстрадиран у нас от Дания.

Бизюрев свидетелства в Районен съд – Пловдив, че близнаците не са нанасяли удари на Димитър Малинов. Пред магистратите той посочи, че се е сбил с момчето, защото то говорило обидни и оскърбителни думи по негов адрес.

„Бутнах го един път с ръце в гърдите, той не можа да падне. Той ме блъсна, опита се по-точно, но аз се защитих, след което му нанесох два удара в неговия торс, от дясната страна. Той посегна, пак се опита да ме удари, но не успя. Последваха нови два удара от моя страна, в неговата лява страна, пак в областта на торса. Последва едно блъскане, пак в гърдите и последен удар в корема. Тогава той падна на земята и каза „Спри, много лошо ме удари”, призна Бизюрев пред съда.

След като разбрал, че Димитър няма признаци на живот, той се паникьосал, а братята му помагали в заличаването на следите. Тялото бе намерено заровено на около километър от мястото, на което за последно е бил видян Димитър.

Близнаците Борислав и Валентин Динкови заявиха пред магистратите, че на този етап не искат да дават обяснения. В хода на делото стана ясно, че обвиняемият Рангел е бил осъждан за притежание на наркотици, когато е бил на 20 години.

Преди началото на процеса близки, роднини и съграждани на убития младеж от Цалапица излязоха на пореден протест пред сградата на прокуратурата, а след това и пред Съдебната палата. Те настояват да се промени обвинението срещу близнаците от укривателство в съучастие в убийството на Малинов. Сред недоволните беше и майката на убития Димитър Атанаска Бакалова.

Рангел Бизюрев е привлечен като обвиняем от Окръжна прокуратура – Пловдив, за това, че на 20 юли миналата година в Цалапица умишлено е умъртвил Димитър Малинов, на 24 г., като убийството е извършено с особена жестокост.