Унгария е против ескалацията на войната в Украйна

Намерението на НАТО да покаже по-голяма съпричастност с Украйна в конфликта с Русия наподобява действията на пожарникар, който се опитва да потуши пожар с огнепръскачка, заяви министър-председателят на Унгария Виктор Орбан. Премиерът националист, който изгради топли отношения с Москва, се противопоставя на Запада по отношение на помощта за Киев от началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна преди повече от две години.

НАТО „се приближава до война” с всяка изминала седмица, каза Орбан пред унгарското държавно радио в контекста на срещата по въпроса за военната помощ за Украйна на външните министри на страните, членки на Алианса, в чешката столица Прага. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на нея, че „е дошло време” държавите от Алианса да преразгледат някои от ограниченията си за използване на доставени от тях оръжия от Украйна.

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви в началото на месеца, че неговата страна няма да участва в „налудничавата мисия” на НАТО за дългосрочна помощ за Украйна. Външни министри на други държави от алианса, като първия дипломат на Литва Габриелюс Ландсбергис, призоваха в понеделник Унгария да спре да блокира решения за отпускане на помощи за милиарди евро на Украйна..

Орбан каза още, че мисия на НАТО в Украйна създава опасност от световна война, вместо да защити страните членки на алианса, е мнението на унгарския министър-председател.