Утре бургаската опера ще представи операта „Палячи” на Леонкавало

На 17 май 2024 г., петък, от 19 часа, на сцената на бургаската опера под палката на именития диригент Иван Кожухаров сопраното Мария Цветкова-Маджарова, тенорът Даниел Дамянов, баритоните Марян Йованоски и Валери Турманов, както и тенорът Яни Николов, заедно с артистите от хоровия състав и музикантите от оркестъра на Държавна опера – Бургас, ще представят операта „Палячи“ от Руджеро Леонкавало. Режисурата на сложния драматичен спектакъл, характерен с дълбок психологизъм при изграждането на образите – с вплетени фаталистични елементи, е проф. Павел Герджиков, който от година вече не е сред нас, но неговият дух и послания продължават своя сценичен живот.

Цялостната мрачна атмосфера и внушения, наситени с трагизъм и обреченост, в изпълнение на първокласните солисти и хор, се допълват от интерпретацията на красивите музикални теми на Леонкавало в изпълнение на оркестъра на бургаската опера. Диригент на артистичния състав на хора към бургаската опера е Александър Чепанов. Художник на постановката – Иван Попов, асистент-режисьор – Лина Пеева, концертмайстор – Христо Белчев.

На сцената на операта в петък музиката на Леонкавало ще докаже за пореден път, че е истински шедьовър. Изключително красивите арии и музикалните мотиви на бележития композитор винаги са посрещани от публиката с емоционалния резонанс на интелигентна съпричастност с посланията на изкуството. Синхронът между музика, сюжет, драматургия, сценично присъствие, емоционална наситеност на образите, взаимодействието между героите – белязано с трагиката на изменчивите чувства, водещи до драматични сблъсъци и разлом на отношенията, са налице в „Палячи“.

Операта „Палячи“ (премиера на 21 май 1892 г.) е класическа веристка* опера, в която е показан животът на простия народ, и тя става едно от най-популярните произведения не само в Италия, но и зад граница. Характерният за веристите стремеж да се покаже правдата на живота, е довело до своеобразно вмъкване на жива, действителна сцена в спектакъла на комедиантите. Операта се състои от пролог и две действия.

 

* Отличителният белег на веризма в операта е използването за сюжети на случки (преди всичко действителни) от живота на обикновените хора, стремежът за пресъздаване на действителността. Първото такова произведение е „Селска чест“ на Маскани.