Училищен вестник на българско училище във Великобритания

Българското училище „Иван Вазов“ в Престън с филиал в Ланкастър, Великобритания, издаде специален брой на училищния вестник „Чичовци – галерия от типове и нрави български в сегашно време“ по случай Международния ден на детската книга, който се отбелязва днес, 2 април 2024 г. От образователното средище посочиха в своята страница във Фейсбук, че датата е избрана през 1967 година по инициатива на Международния съвет на книгите за млади хора:

„Това е датата, на която през 1805 г. е роден Ханс Кристиан Андерсен. За да отбележим този ден, избрахме да направим специален брой на училищния вестник. В него са събрани текстове, написани от децата, невероятните изображения, които създадоха с AI (изкуствен интелект), снимки с любимите им книжки и още много интересни материали“.

От екипа на училището споделиха снимки на страниците на вестника и добавиха: „Насладете се на извънредния брой и не спирайте да четете, защото четенето не е любов от пръв поглед, но е любов за цял живот. Четете, деца! Четете, родители! Четете.“

С това начинание от училището се надяват да мотивират повече деца да пишат и четат на български език. Изданието има за цел да създаде умения в учениците за работа в екип и бързо вземане на решения, да ги насърчи да търсят нови знания, както и да ги научи да създават сами текстове.

Училище „Иван Вазов“ в Престън е създадено на 19 септември 2021 година. Предметите, които се изучават в него, са български език и литература, история на България и география в частта, която се отнася до България.  През 2023 г. българското училище в Престън откри и филиал в град Ланкастър.