Фестивал „Подмлади Бургас” преди предстоящия голям ремонт

Всички бургазлии и гости на града са поканени на 2 юни 2024 (неделя) пред спортна зала „Младост“. Малко преди да започне пълното преобразяване на съоръжението и целия район около него, там ще се проведе фестивал, част от големия проект „Подмлади града: Иновативни мерки в отговор на градските предизвикателства към качеството на живот и здравето на общността“, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие. В часовете от 10 до 18 край залата ви очакват множество интересни събития – сценични изяви, спортни демонстрации, базар на ръчно изработени продукти – творчески работилници – всички ще имат възможност да се включат в разнообразни занимания и да развият своите таланти.

Община Бургас е водещ партньор в проект „Подмлади града“, насочен към финансиране на иновативни действия. Дейностите ще се фокусират върху спортна зала „Младост“ и околните пространства. Те включват:

– цялостен ремонт на съоръжението и превръщането му в сграда с близко до нулево потребление на енергия. Той ще започне в края на лято 2024;

– преосмисляне на вътрешния дизайн и създаване нови функционални пространства; прилагане на регенеративен ландшафтен дизайн, намаляващ ефекта на топлинния остров върху асфалтовия площад и парка на север от сградата;

– изграждане на детска площадка с изцяло природосъобразни материали;

– създаване на сензорни и терапевтични градини с билки и овощни дървета, които да възстановят и обогатят биоразнообразието на града, като превърнат мястото в местна ботаническа експозиция на открито.

Районът ще бъде шумоизолиран от близката транспортна артерия чрез засаждане на зелена стена от видове, абсорбиращи най-високото ниво на емисии. Ще се създаде възможност за социализация и предаване на занаяти от възрастното поколение към по-младите. Предвижда се широко обществено включване на деца и младежи, пенсионерски и спортни клубове, лица със специални потребности, неправителствени организации, учители и възпитатели.