Франция се събуди друга след изборите

Френският президент Еманюел Макрон обяви разпускане на Националното събрание след победата на крайната десница на евроизборите, на които неговата партия „Ренесанс“ остана далеч на второ място с двойно по-малък резултат. Вотът ще се проведе на 30 юни 2024 г., а вторият тур на 7 юли.

Макрон нарече това решение „трудно”, но заяви, че има вяра в сънародниците си, в демокрацията и във Франция. „Разбрах посланието ви, чух тревогите ви и няма да ги оставя без отговор”, заяви държавният глава в обръщението, излъчено по водещите френски телевизии.

Марин льо Пен, председателката на групата на крайно дясната партия „Национален сбор” в Националното събрание, приветства решението на Макрон в изявление, направено в централата на партията, на която тя е неформална лидерка. „Французите се произнесоха и тези исторически избори показват, че когато народът гласува, народът печели”, заяви тя. Нейната партия спечели евроизборите с 32 процента от гласовете според два екзитпола.

„Страхотна емоция е да видиш как тази истинска народна сила се надига в цялата страна”, каза Льо Пен и поздрави председателя на партията и водач на листата ѝ на евровота Жордан Бардела за успешната му предизборна кампания.

Френският Национален сбор (НС) нанесе тежко поражение на центристкия алианс Еманюел Макрон на изборите за Европейски парламент.  „Не мога да се държа така, сякаш нищо не се е случило. Към ситуацията се добавя и треска, обхванала обществения и парламентарен дебат у нас през последните години. Ето защо, след като проведох консултациите, предвидени в член 12 от нашата Конституция, реших отново да ви дам избор за нашето парламентарно бъдеще чрез гласуване“, обяви Макрон.

Единствената утеха за управляващата партия е, че успя да запази второто място пред социалистите, които излизат трети с 13 – 14% от гласовете.

Резултатите са тежък удар за Макрон, който дълго време се представяше като опора срещу крайната десница в Европа и два пъти победи лидера на НС Марин льо Пен на президентските избори.

Резултатите от изборите също така бележат критичен момент, тъй като погледите се насочват към президентския вот във Франция през 2027 г., когато Макрон не може да се кандидатира отново, а Льо Пен има огромен шанс да спечели позицията в Елисейския дворец.