Централната избирателна комисия показа бюлетините за вота

ЦИК реши хартиените бюлетини и на лицевата страна да бъдат в различен цвят. Тази за Народно събрание ще бъдат със мелена лента на гърба, като текстът ще бъде отпечатан също в зелено. Бюлетините за Европейския парламент ще бъдат отцветени по същия начин, но в синьо.Имената на политическите формации ще бъдат изписани в зелен цвят. Това съобщи на традиционния брифинг на ЦИК заместник-председателят на комисията Росица Матева и показа бюлетините за гласуване на изборите 2 в 1 на 9 юни.

Вече започваме да показваме бюлетините и ще обясняваме на избирателите, че ако искат да гласуват с преференция, задължително първо трябва да се гласува в квадратчето с номера на партията и коалицията, която искат да подкрепят, и едва тогава да се гласува в кръгчето с номера на преференцията на кандидата, който искат да подкрепят, обяви Матева на ЦИК.

„За машините за гласуване се използва същия софтуер и бюлетините ще изглеждат по същия начин като на местните избори. Избирателят ще може да реши за двата вида избори ли ще се гласува или само за един. Винаги ще се задава въпрос за потвърждение на избора.

Машината няма да позволява да се гласува с преференция за даден кандидат преди да бъде гласувано за партията или коалицията, който го е издигнала. След като гласуват, избирателите ще трябва да изчакат звуковия сигнал и спокойно да вземат хартиените отрязъци от машината. които ще са с различна дължина. По-къса ще е тази за евродепутати. На двете бюлетини ще се сложи печат и те трябва да бъдат пуснати в две различни кутии. „Отново ще повторя – по-късата бюлетина ще е за евроизборите, а по-дългата ще е за народни представители”, завърши Матева.