Шампион мизерства в село край Несебър

Руди Люберс, чието име феновете на бокса помнят заради легендарния мач с Мохамед Али, живее в кемпер без ток и вода в Кошарица

Холандският боксьор Руди Люберс мизерства в Кошарица, съобщава бТВ.

От претендент за световната титла по бокс в тежка категория той се превърна в клошар.

През 1973 г. пред 25 000 зрители в Джакарта той издържа 12 рунда срещу легендата Мохамед Али. През последните години обаче холандецът мизерства без ток и вода в несебърското село.

73-годишният мъж обитава стар кемпер с тежко болната си съпруга Риа. Двамата спят върху кашони и се грижат за 25 бездомни кучета. Преживяват студените месеци в кошмарни условия. Преди няколко дни здравето на жената се влошава и тя е откарана в болница в критично състояние.

Люберс попада в България преди 7 години. През 80-те той излежава ефективна присъда в Португалия за трафик на дрога. Поради тази причина се страхува да се прибере в родината си. След затвора се скита по света. Работи по панаири, обикаля Ливан, Мароко, Египет, ОАЕ. През 1999 г. обявява фалит, а по-късно съдбата го отвежда в Кошарица край Несебър.

Първоначално германец с къща в селото му дава подслон, но след като Люберес я пълни с кучета, го гони. Така боксьорът и жена му се озовават в ръждясалия кемпер.

Историята става популярна преди няколко дни благодарение на репортаж на холандска телевизия. За спасяването на двойката е организирана благотворителна кампания, а постъпилите средства надвишават 12 000 евро. Старт на инициативата дава бившият професионален колоездач Рини Вагтманс – световен вицешампион в бягането по часовник от 1966 г.

Люберс разполага само с шофьорска книжка, която е единствената му легитимация. Преди време откраднали паспорта и кредитната му карта. През миналия уикенд синът му Марко пристига в Кошарица с мисията да прибере родителите си у дома.

Името на родения на 17 август 1945 г. в градчето Херхюговард Люберес ще остане в историята с факта, че губи от Мохамед Али по точки, а не с нокаут. След легендарния мач двамата стават приятели. Холандецът е участвал два пъти на олимпийски игри – Токио 1964 и Мексико 1968, като съответно записва девето и пето място. В родината си е непобедим на ринга в продължение на 20 години.

„В България е невъзможно да живееш в къща с толкова много кучета. В един момент моите бяха 16 с малките им“, разказва шампионът.

„Бих живял нормален живот, но не знам дали мога в къща. Сега съм в кемпер“, добавя той.

Обичам бокса, но той се промени и сега прилича повече на бой, разказва боксьорът.