Австрия продължава да не ни допуска в Шенгенското пространство

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер отново подхвана темата за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Вчера, 4 март 2024 г., той заяви, че Виена ще изчака резултатите от отварянето за двете страни по въздух и вода. И не пропусна да посочи, че „няма да бързаме с решение за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген”.

Австрия чакала резултатите от отварянето на Шенгенското пространство към България и Румъния по въздух и вода и едва след това щяла разсъждава върху отварянето на сухопътните граници. Сред условията на Виена е двете страни да приемат обратно регистрирани на тяхна територия бежанци, пребиваващи сега в Австрия, гарантирането на сигурността по външните граници на ЕС и въвеждането на допълнителни служители на „ Фронтекс”.

„Близо две трети от молбите за статут у нас са на граждани от тези две държави”, аргументира се Карнер, който е представител на Консервативната народна партия. От коалиционния му партньор „Зелените” обаче веднага дойде опровержение, че министърът на вътрешните работи не изразява позицията на правителството.

В Австрия тази година се провеждат парламентарни избори. В допитванията убедително води крайно дясната „Партия на свободата”.