Австрия продължава да ни спъва за Шенген

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер настоява ветото на страната му върху пълното присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство да остане. По време на пресконференция в Инсбрук в понеделник той бе категоричен, че Австрия ще продължи да се противопоставя на пълноправното членство на двете съседни страни в Шенген. В същото време министърът се позова на вече постигнатото споразумение относно премахването на въздушния и морския контрол, известен още като „Въздушен и морски Шенген”.

Компромисът според него е постигнат след „тежки преговори” и предвижда „ясни условия”. Те включват това, че сухопътната граница трябва да бъде защитена и че полицейски служители и допълнителни ресурси на „Фронтекс” ще бъдат на разположение на външната граница на Съюза. Освен това лицата, търсещи убежище и регистрирани преди това в Румъния и България, трябва да бъдат върнати от Австрия в тези страни е категоричното мнение на австрийския външен министър

Австрия обаче остава изолирана в международен план по тази тема.  ЕС оказва все по-голям натиск върху тази страна да приеме двете страни – България и Румъния, да се присъединят изцяло към Шенгенското пространство..

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази същото мнение: „Те могат да разчитат на нас да убедим Австрия, че заслужават да бъдат изцяло в Шенген.”