Адвокат: Обвиненият шофьор за смъртта на велосипедист в Приморско е невинен

Има доказателства, които доказват това, каза защитникът на Владимир Колев – Радостин Пенев

Роднини и близки на загиналия преди една година в Приморско колоездач Евелин Дуков се събраха, за да искат справедливо наказание за шофьорът, обвинен за трагедията. Владимир Колев обаче категорично отрича да е бил в автомобила и затова делото се гледа по общия ред. Адвокатът му Радостин Пенев пък заяви пред камерата на Нова телевизия, че има доказателства, които по категоричен начин доказват, че 59-годишният софиянец няма вина.

Юристът разкри, че има експертиза от Института на МВР, според която по предното и дясното странично стъкло на автомобила на Колев не са намерени следи генетичен материал от Дуков.

33-годишният Евелин пътувал с колелото си от Приморско за Царево, когато е пометен от навлязъл в насрещното шофьор. Установено е, че шофьорът е бил с 2,7 промила алкохол.

До момента са разпитани близо 20 експерти и вещи лица. Още толкова свидетели предстои да дадат показания в съдебната зала.

Тази сутрин роднини и близки на загиналия велосипедист излязоха за пореден път на протест пред съдебната палата в Бургас. Те настояват за справедливо наказание и за промени в Наказателния кодекс.

Емил Пейчев, който бе един от близките приятели на Евелин Дуков, апелира за кардинална промяна в закона. „Смятаме, че при условие че има употребен алкохол или някакви опиати, е редно законът да бъде приложен с цялата си тежест. Виновникът също така не би трябвало да се възползва от каквито и да било привилегии, искаме промяна на закона – от 10 на 30 години. Апелираме за максимална присъда”, каза той пред камерата на бТВ.

В момента най-тежкото наказание, което може да получи е от 5 до 20 години затвор, и то ако случаят бъде квалифициран като особено тежък.

Протестиращите очакват подкрепа от депутати, които да внесат предложението за гласуване в парламента.

„Трудно се живее, детето пита за татко си. Когато минаваме покрай гробищата пита дали тати е там и иска да го види. Ужасно е, особено когато няма и наказание“, споделя Людмила Дукова – съпругата на Евелин.