Акад. Гранитски и проф. Христов от Бургас: Кого наказваме и какво плащаме, когато не гласуваме?

Среща разговор в светлината на „Иронията на историята“, която провокира мислещите и съзнателни хора, препълни залата на драматичния театър в Бургас

Кого наказваме, когато не гласуваме – управляващите или себе си и кой заплаща цената на процесите, зад които вече 30 години се крием с фразата „те пак ни излъгаха“? Риторични въпроси, зададени от на една от най-известните фигури в съвременния културен живот на България, акад. Иван Гранитски и яркият социолог на съвремието ни, проф. Иво Христов. Отговорите им насочиха към призива за обществена зрялост и отговорност и провокираха гражданите в препълнената зала на драматичния театър „Адриана Будевска“ в Бургас. Вълнуващата интерактивна среща с публиката на тема „Иронията на историята“ се състоя при вход свободен. Тя беше инициирана от инж. Петър Кънев-водач на листата с кандидати за народни представители на коалиция „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ за 2-ри МИР Бургас.

„От дългия ми опит в парламента съм стигнал до извода, че е добре да поканим по-умни хора от нас, за да кажат какво мислят за нас и за корените, които водят до настоящата ситуация. Наясно съм, че оценката им няма да е добра. В последно време депутатите на обичат да четат, защото искат да говорят. Депутатът днес знае и може всичко. Той е самодостатъчен, учи всички на нещо. Той първо говори, а след това мисли… Понякога до второто изобщо не се стига. Затова избрах на финала на кампанията ни да поканя хора, които да ни напомнят какви парламенти имахме и какви личности, държавници и мъдреци имаше в тях“, каза домакинът инж. Петър Кънев.

По думите на социолога проф. Иво Христов, в България днес се наблюдава критична липса на самоорганизация, така както са я имали дедите ни. Неговата прогноза, е че ако липсва съзнание за персоналната и колективна отговорност, голямата геополитическа проекция ще ни помете.

„Сложната икономика изисква сложни хора. А днес сме свидетели на „водачи“ и последователи, които не могат да си представят сложни социални системи и ние, в България, сме в социален ступор. Но това не интересува нито политици, нито население. Лидерите в историята ни не са очаквали някой да им осигури свобода, условия или възможности. Те са ги изработвали, борили са се за тях и са ги отстоявали. И тъй като голяма част от тези права не сме ги завоювали, не ги и ценим, накрая ще ги загубим“, каза проф. Христов. Според него в страната на този етап се отчита липса на инстинкт за оцеляване, свързан с обществена отговорност: „Примирили сме се с изнасилване на здравия разум и резултатът е разпад на българското обществото“.

Акад. Иван Гранитски определи инж. Петър Кънев като един от най-четящите български депутати, със сериозен принос към културата и изрази надежда участниците в следващия парламент да се вслушват повече в неговите държавнически решения.

„Тези парламенти са падението на самопровъзгласилата се за политически елит депутатска класа, която с всяко следващо Народно събрание снижава качеството и достойнството на българските политици. Това води и до невъзможността да започнат нормални разговори между партиите. Именно за това избрахме да поставим темата за иронията на историята – термин, въведен от Хегел, даващ възможност да проследим събитията от античността до наши дни във време, в което катастрофа се наблюдава не само у нас, а и в т.нар. Европейски съюз“, каза акад. Иван Гранитски и подплати думите си с исторически примери от цяла Европа.

Финалът след бурни аплодисменти и въпроси от публиката постави лидерът на „Изправи се, България“, формацията част от най-голямото ляво обединение с бюлетина 28 – Мая Манолова. Тя определи кандидатите за народни представители на „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ в Бургас като една от най-ярките и силни листи в страната, съчетаваща енергията на активните и млади политици с утвърдения опит на силните авторитети в българската политика.

Всеки един гост на събитието получи специален подарък – книга на издателство „Захарий Стоянов“.