„Алеф” награди победителите в единадесетото издание на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

Младежи от осем страни казаха „НЕ!” на войната и насилието. От сцената на Културен дом НХК в Бургас, където се проведе церемонията по награждаване на победителите в Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, те заявиха, че ще помнят миналото и няма да допуснат то да се повтори. Войните от последната година и омразата, която те  пораждат, карат все повече млади хора да се замислят за стойността на човешкия живот. Единадесетото издание на конкурса отбеляза рекорден брой участници. Триста младежи се върнаха назад в годините на най-страшния геноцид – Холокоста и в художествени и видео творби разказаха вълнуващи истории за спасители и спасени. Журито номинира 30 от авторите, които присъстваха на церемонията по награждаване. Награда за всички номинирани бе и участието им в тридневен Международен младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение”, организиран от Център „Алеф” в Бургас между 31 май и 2 юни 2024 г. Сред номинираните бяха излъчени и победителите в надпреварата. Носителите на отличията бяха обявени на 1 юни в присъствието на множество официални гости, сред които представители на държавната и местната власт, както и на дипломати от посолства и културни институти на различни държави у нас.
Разказите „ПризовАнна“ от Йоана Стоянова, ученичка от Английска гимназия – Бургас  и „Още един ден“ на Михаил Раду от Букурещ, Румъния, спечелиха първите места, съответно в категориите за участници от България и чужбина.
„За втора година участвам в конкурса и с тазгодишния си разказ „ПризовАнна“ опитах да предам историята на две приятелки, които спасяват едно семейство. Това са Анна Попстефанова и Анна Сърчаджиева, които биват призовани да спасят човешки животи. Вярвам, че точно обикновени граждани като тях – едната е актриса, а другата съпруга на полицейския управител – правят промяната. Героите не носят наметало. Героите са гражданите между нас всеки ден“, заяви от сцената отличената с първо място ученичка Йоана Стоянова.

Кметът на Бургас Димитър Николов и Йоана Стоянова – победител в категория „Български участници“

Наградите за призовите места връчиха кметът на Община Бургас Димитър Николов и Карол Желински, директор на Полски институт – София. С партньорството на посолството на Полша тази година всички носители на призови места в конкурса получават и допълнителна награда – петдневна експедиция на тема „Места на памет в Полша“. Призьорите ще посетят емблематични места в Краков, Варшава и други полски градове, свързани с историята на Холокоста и опазването на паметта. Освен парични премии, заелите първите места български участници получават и възможност за годишна стипендия.

Директорът на Полския институт в София Карол Желински и Михаил Раду – победител в категория „Чуждестранни участници“

„Ако има нещо сигурно на тази земя, то това е войната. Войни са водили първите хомосапиенси. Ще се водят и от последните такива на тази планета. А на въпроса къде е тогава надеждата, отговарям на младите хора, че щом при цялото насилие и омраза, геноцид, кървави конфликти и масови кланета, с които изобилства цялата човешка история, злото все още не е победило, значи доброто винаги ще има силите да се противопостави и надежда има.“ С тези думи писателят Георги Бърдаров обяви носителят на втората награда сред чуждестранните участници  – Орин Грейди от град Кирият Оно в Израел.

Втора награда сред българските участници получи Кристиян Джамалов от София за разказа си „Сенки от миналото“. Тя беше връчена от Наама Леви, заместник-ръководител на посланическата мисия на Държавата Израел. Леви обяви, че творбите  на участниците тази година са имали особено значение –  само след броени дни ще се навършат осем месеца от една от най-страшните атаки срещу евреи от Холокоста насам.

Дебора Лавал, културно аташе в посолството на Федерална република Германия в България връчи третата награда в категорията български участници. Тя отиде при Десислава Маринова от училище „Петко Славейков“ в Кърджали, която получи и възможност за стаж в Гьоте институт – София.

Трето място в категорията чуждестранни участници зае Алиша Шостокова на 17 години от Братислава, Словакия за разказа си „Който спаси един живот“.  Тя, също като останалите участници, получава парична премия и книги, а отличието ѝ връчи Златина Дукова от Комисията за защита от дискриминацията.

За втора година в конкурса бяха раздадени отличия и в категорията за видео разказ до пет минути. От получените 16 видео разказа, десет бяха от чужбина и шест от България. Третото място в категорията обяви Н. Пр. Миклош Борош, посланик на Унгария. То бе отредено за груповия видео проект на Никола Динов, Мартин Йорданов и Петър Петров, ученици от училище „Христо Ботев“ в град Попово. Втората награда в същата категория получи 14-годишния Стефан Даниел от град Александрия, Румъния. На първо място се нареди Полина Динчева от СОУ „Стоян Заимов“ в Плевен с нейния видео разказ за трагичната история на концлагеристите в Кайлъка.  Наградата й връчи Йоланта Гаврилова, изпълнителен директор на УТА – България Сървисиз.

Отличие даде и публиката чрез онлайн вот. Близо 6000 читатели гласуваха, за да определят своя фаворит. Най-много гласове – 907  събра разказът „Всеки е нужен някому някъде“ на Давид Ташков от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. Наградата – парична премия е осигурена от Министерство на културата. Връчи я поетът и издател Румен Леонидов.

От името на министър-председателя и министър на външните работи в служебното правителство Димитър Главчев бе дадена специална награда за ученическа творба, посветена на примера на служители в държавната администрация, които са се противопоставили на репресиите срещу евреите и планираната депортация преди 81 години. Отличието, връчено от генералния директор по глобалните въпроси в МВнР Генка Георгиева, бе за Християна Германова от гимназията за чужди езици „Васил Левски“  – Бургас за разказа ѝ „Списъкът на Атанасов“, посветен на дипломата Боян Атанасов.

Генералният директор на Българска телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев връчи една от поощрителните награди, придружена с предложение за  стаж в агенцията. Получи я Ясен Янев от IX клас на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас за разказа  „Залък надежда“.

Награда, придружена с предложение за месечен стаж на Росена Добрева от Средно училище „П. Яворов” Стралджа  връчи и генералният директор на Българското национално радио Милен Митев.

Народният представител и дългогодишен приятел на Център „Алеф” Жечо Станков връчи поощрителна награда на Симеон Добрев от ПМГЕЕ „Акад. Никола Обрешков”.

Директорът на Дипломатическия институт към МВнР Таня Михайлова отправи покана за посещение с учебна цел в института на участниците, отличени с поощрителни награди: Андрей Лумбев от Профилирана гимназия „Христо Ботев” в Дупница, Лора Крумова и Божидар Иванов от СУ „Димчо Дебелянов” в София.

Поощрителна награда получи и Глория Парушева Айтос, връчена от Никола Петков, държавен експерт в НССЕИВ.

„За 11 години от създаването на конкурса, посланици на нашата идея за мир и толерантност  вече са над 3000 младежи от 12 страни, което  ни дава увереност, че направеното от нас има смисъл”, каза Алберта Алкалай,  основател на конкурса и председател на Център „Алеф”.

За инициативата си Център „Алеф” получи множество поздравителни адреси от: Народното събрание на Република България, Министерски съвет, министерството на младежта и спорта, председателя на Комисията по труда, социалната и демографската политика Деница Сачева, Американския еврейски комитет в България, училище Бен Цви Джуниор в град Кариат Оно – Израел, Съвета за електронни медии,  Английска гимназия „Гео Милев” – Бургас.

В продължение на 3 дни в рамките на  фестивала „Приятелството – смисъл и спасение”  номинираните автори участваха в поредица от творчески работилници, лекции и срещи с изтъкнати творци, сред които Георги Бърдаров, Румен Леонидов, проф. Иван Ничев, доц. Ангел Джонев,  американския писател Доминик Карильо, представителя на Музея „Полин“ във Варшава Елжбиета Граб,  Фелисия Валдман, директор на Goldstein Goren Center for Hebrew Studies в Университета на Букурещ, Румъния и др.

Церемонията по награждаване на победителите, която традиционно е вградена в програмата на фестивала, се превърна във впечатляващ и емоционален спектакъл.  Под режисурата на Пламен Каров актьорите Дилян Николов и Илиян Канев „оживиха” на сцената герои и истории от миналото. Със свои музикални изпълнения се включиха финалистката в „Гласът на България” Кристина Дончева и младите бургаски звезди Никол Мерджанова и Ивайла Горанова. Водещ на церемонията беше популярната актриса Гергана Стоянова.

Спомоществователи на конкурса са:  Община Бургас, Министерството на образованието и науката,  Министерство на културата, Министерство на външните работи, Дипломатически институт към МВнР, Национален Дворец на децата, Общински съвет – Бургас, Посолство на държавата Израел в България, Посолството на Полша, Полски институт в София, Посолството на Словакия, Посолството на Германия, Музей на историята на полските евреи „ПОЛИН”, Комисия за защита от дискриминацията, „УТА България Сървисис”, Триа Сити Център, Порт Флот Бургас, БМФ Порт Бургас, Клиника „Нефролайф, Хотел „България”, Хотел „Интернационал”, Давид Леви

Медийни партньори са: БТА, БНР и сайта за разследваща журналистика  bivol.bg.

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.