Анаеробната инсталация в Бургас заработи

Всяко едно домакинство генерира определено количество органични отпадъци, които доскоро отиваха в кофите за смет. Сега обаче те могат да се превърнат в енергия, а ключът за това е анаеробното им разграждане в специалната инсталация в Бургас.

Всичко започва със събирането на органични отпадъци и растителни материали, което се извършва в поставените във всички комплекси на Бургас кафяви кофи за тази цел. Те се извозват по график в анаеробната инсталация за преработка. Там се вкарват в огромен затворен контейнер, наречен биореактор. Разграждането се извършва от микроорганизми при пълна липса на кислород, а вследствие на процеса се получава биогаз.

Самият биогаз се състои от метан и въглероден диоксид, които се събират в специални хранилища и може да се използват като енергия. В процеса на преработка на биоразградимите отпадъци се получава остатъчен материал, който се нарича компост. Това е тор, който съдържа много хранителни вещества за растенията и може да се използва в земеделието.

Анaеробното разграждане намалява количеството отпадъци, генерира възобновяема енергия и подпомага устойчивото земеделие.

Присъединете се в опазването на природата!