Аурубис България и БМФ Порт Бургас официално откриха нов склад за медни суровини в Бургас

11 май 2017 г., Бургас – “Аурубис България” АД, част от водещия производител на метали и мед в Европа „Аурубис“, и най-големият частен пристанищен оператор – „БМФ Порт Бургас“ ЕАД, откриха нов склад за медни суровини на Аурубис, разположен на територията на БМФ Порт Бургас. Новите съоръжения предоставят възможност медните концентрати да се транспортират и съхраняват в затворени пространства, като насипният материал се обработва без загуби и разпиляване, по най-съвременна методика.

В официалното представяне на инвестицията от 15 милиона евро участваха:

г-н Ивайло Московски – Министърът на Транспорта, Информационните технологии и съобщенията

Г-н Вълчо Чолаков – Областен управител,

г-жа Чанка Коралска, г-жа Веселина Илиева- Представители на община Бургас

Г-н Ангел Геров- Кмет на Община Пирдоп

Г-жа Магдалена Иванова- Кмет на Община Златица

г-жа Мария Шентова и г-н Асен Плахов – Председателите на Общинските съвети на гр. Пирдоп и Златица

и домакините – г-н Георги Домусчиев, Председател на Борда на директорите на „БМФ Порт Бургас“ ЕАД и г-н Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България“ АД.

“В съответствие със своята Визия 2025,  „Аурубис България“ развива партньорството си с БМФ Порт Бургас и подкрепя инвестициите за оптимизиране на производствените си процеси. Както повечето проекти на компанията, и в този водещ елемент е грижата и  опазването на околната среда.”, каза г-н Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България“ по време на официалното откриване на съоръжението.

„Благодарим на „Аурубис България” АД и на всички колеги от БМФ Порт Бургас, които бяха пряко ангажирани с реализацията на този проект, който има както регионално, така и общонационално значение за развитието на българската икономика. Днес даваме пример как чрез обединените усилия и доброто взаимодействие между две от най-големите компании в България могат да бъдат постигнати устойчиви и екологично значими резултати.“, каза г-н Борис Балев, Изпълнителен директор на „БМФ Порт Бургас“ ЕАД по време на церемонията.

Инвестицията включва: технологични съоръжения за разтоварване от кораби на медни концентрати, тяхното транспортиране, автоматизирано претегляне, складиране в затворен склад и товарене на ЖП вагони за транспортиране към производствената база на „Аурубис България“ в района на Средногорието.

Целият процес се управлява от команден пулт чрез система за управление с последно поколение контролери. Той включва грайферни кранове за разтоварване на медните концентрати в два приемни бункера, гумено-лентови транспортьори, разположени в закрити галерии, склад с място за разделно складиране на различните качества концентрати със застроена площ от 6 000 кв. м. и проектен капацитет 65 000 тона. Изградена е оросителна система против разпрашаване при разтоварване, както и помощна сграда за товарене на ЖП вагони.

През м. септември 2017 г. е планирано оборудване на съоръжението и с най-модерния хидравличен кран Sennebogen 8400 EQ с минимално ниво на шум и без вибрации по време на работа.

Профил на Аурубис България

Медодобивният завод на Аурубис Групата в България се намира в региона на Средногорието. Той е построен през 1958 г. и се състои от четири основни производствени единици: металургично производство, рафинерия за катодна мед, производство сярна киселина и обогатителна фабрика.

Днес в Аурубис България пряко са ангажирани 845 служители. Производственият капацитет на компанията за година възлиза на 360 000 тона анодна мед, 230 000 тона катодна мед и 1 200 000 тона сярна киселина. Компанията реализира 8% от износа на страната за различни пазари, сред които Турция, Белгия, Китай, Сингапур, а вносът се осъществява предимно от Китай, Балканите, Близкия изток. Към настоящия момент е най-големият ползвател на българските пристанищни и железопътни превози с над 2 млн. карго превози годишно.

За периода от приватизацията на компанията през 1997 г. до края на 2015 г., за модернизиране на производството и опазване на околната среда са инвестирани над 600 млн. евро, за което са връчени редица отличия, сред които “Инвеститор в опазване на околната среда” (2015 г., Българската агенция за инвестиции).

Като част от партньорска програма за развитие на региона, компанията ежегодно осъществява дарения за общините Пирдоп и Златица на стойност 600 000 лв. за проекти в сферата на образованието, спорта, културата, развитие на млади таланти, хора в неравностойно положение, здравеопазване.

Допълнителна информация на http://bulgaria.aurubis.com

Профил на БМФ Порт Бургас

„БМФ Порт Бургас“ ЕАД е частен пристанищен оператор на терминал „Бургас Изток 2“ и терминал „Бургас Запад“, части от пристанище за обществен транспорт с национално значение Бургас, предоставени с концесионни договори съответно от 2012г. и 2013г.

Развитието на съвременни концепции за пристанищни дейности и услуги е най-висок приоритет за управлението на БМФ Порт Бургас. До момента над 51 млн.евро са вложени в рехабилитация на съществуващата инфраструктура на двата терминала и модернизация на механизацията.

Дружеството може да се похвали с единственото за България специализирано съоръжение за обработка на втечнени въглеводородни газове /LPG/. Пристанището разполага и с високотехнологичен силозен комплекс за обработка на зърнени товари, състоящ се от 5 бр. силози с общ капацитет 75 000т зърно. Сериозни инвестиции са реализирани и при внедряването на нова Терминална операционна система-“NAVIS N4”, за администриране и управление на контейнерния трафик на двата терминала. Настоящият капацитет на контейнерния терминал е 200 000 TEU годишно, което се равнява на целия контейнерен трафик в България в момента.

Към момента в БМФ Порт Бургас работят над 800 човека. Корпоративната социална отговорност е един от основните приоритети в политиката на компанията. Вярваме, че социалните практики и етичните взаимоотношения са в основата на нашата добра репутация на работодател. Високите квалификация и професионални умения са изключително важни за нас и затова сме развили собствен Център за професионално обучение.

Като пристанищен оператор, „БМФ Порт Бургас“ ЕАД е ангажиран с изпълнението на предоставените дейности по екологично и социално отговорен начин и в съответствие с приложимото национално и европейско законодателство, редица международни конвенции, протоколи и стандарти.

 Допълнителна информация на  http://navbul-portburgas.com/