Байдън се отказа от надпреварата

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че се отказва от битката си за преизбиране с Доналд Тръмп. Това стана, след като демократите н САЩ загубиха вяра в умствената му острота и способността му да победи Доналд Тръмп.

„За мен беше най-голямата чест в живота ми да служа като ваш президент. Въпреки че имах намерение да се боря за преизбиране, смятам, че е в най-добрия интерес на моята партия и на страната да се оттегля и да се съсредоточа единствено върху изпълнението на задълженията си като президент до края на мандата“, написа Байдън в писмо, публикувано в социалната мрежа X. Той заяви, че „по-късно тази седмица ще говори пред нацията по-подробно за решението си“.

Отказвайки се от кандидатурата си за преизбиране, той разчиства пътя вицепрезидентката Камала Харис да се кандидатира за държавен глава и да стане първата чернокожа жена, направила това в историята на страната. 59-годишната Харис обаче дълго време се бореше с ниски рейтинги на одобрение. Последните 12 месеца обаче показаха, че положението се променя.

Но изборът на кандидата на Демократическата партия, който ще замени Джо Байдън на изборите на 5 ноември, предстои и ще бъде „прозрачен“. Това се казва в декларация на лидера на партията Джейм Харисън.

„Работата, която трябва да свършим сега, макар и безпрецедентна, е ясна. През следващите дни партията ще предприеме прозрачен и организиран процес, за да продължи напред като обединена Демократическа партия с кандидат, способен да победи Доналд Тръмп през ноември. Този процес ще се ръководи от установените правила и процедури на партията. Нашите делегати са готови да приемат сериозно отговорността си за бързото представяне на кандидат пред американския народ“, написа Джейм Харисън.