Беларус засилва войските си по границата с Украйна

Министърът на отбраната на Беларус Виктор Хренин заяви, че по време на вчерашното (11 август 2024 г.) извънредно заседание президентът на страната Александър Лукашенко е наредил да се засили групировката на войските в Гомелско и Мазирско направления, разположени край границата с Украйна. Според министъра групите войски ще бъдат засилени „за да реагират на всяка възможна провокация“.

„Военните подразделения от силите за специални операции, сухопътните сили, ракетните сили, включително тези с реактивни системи за залпов огън „Полонез“ и системи „Искандер“, получиха задачата да се разположат в определените зони. Ние също така засилихме способностите на противовъздушните си ракети, средствата за радиоелектронна борба и авиацията“, заяви Хренин.

Както отбеляза той, решението е взето след предполагаемото снощно нарушение на беларуското въздушно пространство на дронове, дошли от територията на Украйна. Според министъра в събота, 10 август 2024 г., ВВС на бойно дежурство са засекли „неидентифицирани въздушни обекти, придвижващи се от територията на Украйна“, които, след като са пресекли границата с Беларус, са „класифицирани като безпилотни летателни апарати“. Част от тях впоследствие са прехванати.