Благодарност към испанските и чешките пожарникари

„Дълбок поклон и искрена благодарност на всички вас!“ Така министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се обърна към чешките и испански пожарникари, оказали помощ на българските си колеги в овладяването на възникналите в страната пожари през последните дни. „Всички ние за пореден път доказахме, че ЕС е мощен съюз, в който държавите членки могат да разчитат една на друга и са си съпричастни“, каза още министър Стоянов.

По думите му, това е съюз, който има механизми и в резултат от бързото им задействане можем да се отзоваваме на всякакви природни стихии, каквато беше огнената у нас в продължение на седем дни. „Благодарение на всички вас не допуснахме човешки жертви. Може да разчитате и вие на нас и още веднъж ви благодаря“, добави Калин Стоянов, който беше на летище Пловдив, където се срещна с чешките и испанските пожарникари.

Ситуацията с пожара на границата се владее. Ако огънят тръгне към България, няма да достигне територията на страната в следващите два дни, каза още Калин Стоянов. Той допълни, че действително на територията в близост до пожара от българска страна има минно поле. За всички е ясно, че там човешки крак няма как да стъпи и няма да го допуснем, каза още служебният министър. Съвместно с горските стопанства вече там са изградени просеки. Калин Стоянов допълни, че по-голямата част от силите, които бяха съсредоточени да помагат в потушаването на пожарите на територията на Ямбол, вече са намират на територията на Благоевград и Сандански.

В спешен порядък се отпускат 2,5 млн. лева, с които ще се покрият някои от проблемите с техниката и предпазните средства след продължителните пожари, обяви служебният министър. Той допълни, че Министерството на вътрешните работи е направило разчет, който ще предостави на Министерския съвет и на Министерството на финансите, като в него са посочени нуждите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ като техника и лични предпазни средства.