БОЕЦ входира сигнал в прокуратурата срещу премиера Борисов и финансовия министър Горанов

Държавното обвинение е сезирано заради несъбраните от държавата 16 милиарда лева ДДС. Днес от БОЕЦ са посетили и Президентството, за да запознаят със сигнала си президента Румен Радев и неговия екип.

Днес, 21.03.2018г., БОЕЦ внесохме сигнал до Върховна касационна прокуратура срещу лицата Владислав Горанов, в качеството му на министър на финансите и Бойко Борисов, в качеството му на премиер за извършени престъпления по служба, неизпълнение на служебните задължения и неупражнен контрол върху дейността на НАП, довели до щети за държавата в огромни размери!

Поискахме среща с г-жа Аранаудова, говорител на главният прокурор за да и представим сигнала и данните с които разполагаме, разговаряхме с нея, но тя ни отговори, че няма време за среща с нас , но че прокуратурата внимателно „следим вашите действия и инициативи и сме в очакване на сигнала. Ще ви уведомим за резултатите след приключване на проверката“.

Ако не друго, добре поне , че ни следят и се надяваме да са видели поредното нападение над БОЕЦ пред сградата на БТА вчера, преди пресконференциата на която огласихме информацията получена от НАП за 16-те милиарда несъбрано ДДС и да се самосезират.

Прилагаме текста на сигнала:

До

ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

гр. София, п.к. 1000, бул. Витоша № 2

С И Г Н А Л

от ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”

ЕИК 176949776, с адрес: гр. Видин к-с”Панония” блок 4 вх.З ап. 157 тел. 0899591399

ГД „БОЕЦ” сезираме Главна прокуратура за следните обстоятелства:

Съгласно Заявление за достъп до обществена информация с вх. № 92-00-141 от 13.02.2018 година ГД „БОЕЦ – България обединена с една цел” поиска от Министерство на финансите и национална агенция по приходите да предостави данни за размера на несъбраното ДДС по влезли в сила ревизионни актове за периода 01.01.2000 – 31.12.2017 година. /Приложение № 1 към настоящия сигнал/.

В отговор  с изх. № У-ЗДОИ -5 от 22..02.2018 година от кабинета на министър Владислав Горанов ни уведомяват, че в министерството на финансите НЕ РАЗПОЛАГАТ С ИНФОРМАЦИЯ ЗА НЕСЪБРАНОТО ДДС! /Приложение № 2 към настоящия/

В отговор с изх. № 92-00-141 – 5 от 09.03.2018 година ЦУ на НАП, в частност изпълнителния директор – г-жа Галя Димитрова, приема за основателно искането за достъп до обществена информация, намира за допустимо и основателно искането и на основание чл. 34 от ЗДОИ предоставя в отговор исканите данни, съгласно Решение № ЗЦУ-37 от 09.03.2018 година /Приложение № 3 към настоящия/.

В соченото Решение № ЗЦУ-37 от 09.03.2018 година на Изпълнителния директор на НАП се посочват подробни и обобщени данни за размера на несъбраният и дължим ДДС по влезли в сила ревизионни актове за периода 01.01.2000 – 31.12.2017 година, разпределението на сумите в годишни периоди и диференцирането им като статут на събираемост, причини за обявяването им като несъбираеми и институции и контролиращи органи установяващи по надлежен ред размера им, условията и процесите за натрупването им във вреда на фиска.

Водени от горното, за нас като гражданско движение, което е насочило усилията си в обществена полза се налагат следните изводи основани на съмнение за извършено престъпление.

  1. Твърдяната от страна на ръководеното от Владислав Горанов Министерство на финансите, че не разполага с информация за несъбрания ДДС, категорично не отговаря на истината. Ежегодно същото министерство и лично министъра съставя и представя пред Народното събрание предложение за държавен Бюджет. Съществен елемент от това предложение е размера на дължимите и несъбрани преки и косвени данъци, какъвто е ДДС. Твърдим, че министър Горанов е бил в известност относно размера на дължимият ДДС, по време на всичките си мандати като министър и зам. Министър на финансите. Негово пряко пълномощие и задължение е осъществяване на контрол върху дейността на Национална агенция по приходите.

Считаме, че са налице данни за бездействие във вреда на фиска. В хронология проследени размерите на дължимия ДДС е очевидно, че по времето на мандатите на министър Горанов, тези суми значително се увеличават, а от това може да се изведе извода, че съществуват действия по  безстопанственост и/или  прикриване на данъчни измами по отношение на ДДС.

  1. Всяка сума, представляваща дължими и несъбрани данъчни задължения, особено в сочените от НАП размери и по години, следва да се приеме в пряка отговорност за този министър на финансите, който в това си качество е допуснал генерирането и по време на неговото управление на министерството, не е осъществил присъщ контрол върху работата на НАП, не е предприел необходимите и задължителни мерки за предотвратяване на щета в огромни размери. Тези обстоятелства се отнасят и пряко задължените с тези действия служители и ръководители на НАП.
  2. Едно от основните задължения на изпълнителната власт, пряко министър председателя е упражняването на финансовата политика на държавата и осигуряването на финансовата стабилност на държавата. В случая Бойко Борисов в качеството му на такъв освен, че не е упражнил властовите си правомощия в полза на фиска, като да предприеме мерки по събиране на дължимия косвен данък е приел и осъществил действия, които са увеличили до огромни размери дължимото в периодите си на управление. Вместо да бъдат предприети мерки по събиране на ДДС, предотвратяване на данъчни измами и схеми, са извършени действия по задължаване на държавата с нови компенсиращи кредити.
  3. В резултат:

Общият размер на установените задължения по ревизионни актове на НАП е в размер на 16 210 668 700 лв. НАД ШЕСТНАДЕСЕТ МИЛИАРДА ЛЕВА! И това с допълнението, че тези пари в огромната си част са несъбираеми! ТОВА Е СЪИЗМЕРИМО С БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА ЗА ЕДНА ГОДИНА! – ПЕНСИИ, ЗАПЛАТИ, ОТБРАНА, ПОЛИЦИЯ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, СПОРТ, ОБРАЗОВАНИЕ, НАУКА, СОЦИАЛНИ РАЗХОДИ, СЪДЕБНА СИСТЕМА, ВСИЧКО ВЗЕТО ЗАЕДНО!

МИЛИАРДИ  НЕСЪБРАНИ! На фона на фалиращи болници, протестиращи служители от различни сфери, мизерни пенсии и тотален демографски срив заради беднотията и зверската корупция. МИЛИАРДИ ОТКРАДНАТИ, а в това време събираме левчета за да си лекуваме ние, българските граждани децата и близките, защото ДЪРЖАВАТА  НЯМА ПАРИ!

Разбивка по години! За всичките 11 години от 2000г.  до 2010г. общият размер на откраднато ДДС е 1 400 000 000лв. След встъпването на Борисов на власт! само за 2011г. установеното източено ДДС е в размер на 1 100 000 000лв. ЕДИН МИЛИАРД И СТО МИЛИОНА ЛЕВА! Това е годината, в която Бойко Борисов в първият си премиерски мандат  „усвои” резерва на Здравната каса! През тази година бюджета на МВР е в размер на 999 000 000 – несъбраното ДДС по влезли в сила ревизионни актове на НАП е със сто милиона лева повече от целият бюджет на МВР! И през следващите години този „грабеж” се запазва в огромни размери!

2012г. – 742 117 000 лв, 2013г. – 548 125 000 лв. 2014г. – 510 991 000 лв. 2015г. -654 387 000 лв. 2016г. – 564 968 300 лв.

Анализирайки цифрите става ясно, ЧЕ ПРЕЗ ВСЕКИ ЕДИН ОТ ТРИТА МАНДАТА НА Бойко Борисов, като премиер рязко се увеличават сумите на несъбраното ДДС!

Оказва се, че по времето на управлението на Бойко Борисов са НЕСЪБРАНИ ЧЕТИРИ И ПОЛОВИНА МИЛИАРДА ЛЕВА ДДС, което е три пъти повече от всичките 11 години преди него взети заедно!

ГД „БОЕЦ” сезираме прокуратурата за основателните си съмнения, за извършени от Владислв Горанов и Бойко Борисов, в качеството им на длъжностни лица престъпления по чл.282 и чл. 285 от НК, както и реални данни за неизпълнение на служебните задължения и неупражнен контрол върху дейността на НАП, довели до щети за държавата и фиска в изключително големи размери. Предвид изключително големият размер на нанесените щети, както и на огромният обществен интерес, ГД БОЕЦ настояваме прокуратурата да образува досъдебно производство в хода на което да бъдат установени всички факти и обстоятелства, да бъдат повдигнати обвинения и потърсена отговорност на длъжностните лица, допуснали чрез свои действия, или бездействие да бъде нанесена тази огромна щета за държавата, изразяваща се в над пет милиарда несъбран данък добавена стойност!

www.boec-bg.com