Бойко „взе“ лиценза на ЧЕЗ, а правителството му ще го подари на Гинка

През февруари 2013 г. премиерът Бойко Борисов обяви на извънреден  брифинг , че до края на деня ще бъде отнет лиценза на електроразпределителното дружество ЧЕЗ …

Да, ама не ?!

Час преди изявлението на Борисов от прокуратурата обявиха, че ще предложат отнемането на лиценза на ЧЕЗ. Лицензът може да бъде отнет само от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

След редовното заседание на ДКЕВР председателят на регулатора в оставка Юлиана Иванова обяви, че до края на деня ще се разбере дали ще започне процедура по отнемането на лиценза на ЧЕЗ.

За отнемането на лиценза на дружеството, което обслужва Западна България, се говореше седмица преди театрото. Още тогава цената на акциите му на борсата започнаха да падат.

Акците на компанията на борсата в Прага продължиха да поевтиняват след новината, че прокуратурата в България ще поиска отнемане на лиценза за електроразпределителна дейност, а борсата в София пък временно спря търговията с емисиите на „ЧЕЗ Разпределение“ АД и „ЧЕЗ Електро България“ АД. От ЧЕЗ очаквано реагираха остро на тази серия от атаки.

Вчера Инерком България беше избрана за купувач на всички активи на ЧЕЗ в България. Договорът между дружествата от групата на ЧЕЗ и Инерком България беше подписан на 23.02.2018 г., съобщиха от пазарджишката семейна фирма, заради която изхвърча главата на енергийния министър Теменужка Петкова.

А тя потвърди, че е близка семейна дружка със собствениците на микрофирмата в сектор енергетика.

Процедурата по продажбата, която привлече множество международни участници, се проведе съгласно законите на Република Чехия. Предстои сделката да бъде одобрена от българските регулаторни органи, едва след което ще бъде финализирана, уточняват от фирмата на Гинка.

Дружествата, обект на сделката са: “ЧЕЗ България” ЕАД, “ЧЕЗ Електро България” АД, “ЧЕЗ Разпределение България” АД, “ЧЕЗ Трейд България” ЕАД, “ЧЕЗ информационни и комуникационни технологии Българи” ЕАД, “Фри Енерджи Проджект Орешец” ЕАД и “Бара Груп” ЕООД.

Подобни изцепки на Борисов, който си мени приказките на всеки час доведоха до подобно състояние на нещата не и без участие на неговите хранени люде от СИК до Борисов 3 …

Свободен автор – Философът