Бойко спира „кранчето“ на „Джи Пи Груп” след убийството на Виктория

Премиерът нареди да бъде извадена от проектите с европейско и държавно финансиране, след като стана ясно, че последното предаване на убитата журналистка е било посветено на разследването на „Биволъ“ за компанията

Премиерът Бойко Борисов нареди „Джи Пи Груп” да бъде извадена от проектите с европейско и държавно финансиране. Той е разпоредил на председателя на УС на АПИ Светослав Глосов да намери законови механизми за това, съобщава бТВ.

Според АПИ в момента „Джи Пи Груп” изгражда само един проект от републиканската пътна мрежа – пътя Момчилград – Крумовград. Отсечката е дълга 26 км., а стойността ѝ е за 18 млн лева.

Новината беше съобщена от премиера по време на посещение в Мулдавския манастир край Асеновград. Правителството отпуска допълнителни пари за неговото възстановяване, след като част от него изгоря при пожар.

„Не мога да допусна, при толкова усилия, които полагаме и единствените ми претенции към сторителните кампании са били качество и срок да се спазва. Никакви други и затова съм възложил на Глосов, спазвайки закона, да намери форми още днес „Джи Пи Груп” да бъдат извадени от проектите с европейско или държавно финансиране. Има фирми за надзор, има компетентни органи, които получават заплата за това и са го проспали. Прокуратурата да ги обвини и вкара в затвора. Аз не съм разследващ орган, моята политическа воля стига до там всеки, който е заподозрян и тече разследване, да го извадя от конкурсите и да си докаже правотата, ако е такъв”, заяви Борисов.

Вероятно причината да спре кранчето на „Джи Пи Груп” е свързана с последното предаване на убитата журналистка. То бе посветено на разследването на „Биволъ“ за злоупотреби с европари.

В началото на седмицата говорителят на Европейската комисия обяви, че данните за злоупотреби с европейски фондове в България ще се проверяват от службата за борба с измамите. Неслучайно комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович настоя разследването да бъде проведено под международен контрол. В понеделник тя напомни, че Виктория Маринова е четвъртият журналист, убит в ЕС от 2017 година.

В последствие се оказа, че смелата българка е убита от 21-годишен циганин и разследващите побързаха да обявят, че смъртта й няма нищо общо с професионалната кариера. Дали обаче задържаният е действал сам и не е изпълнявал поръчка остава загадка.