Борисов – „Изборите 2 в 1 през юни тази година са логичен завършек на (не)коалицията

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов все още не е получил меморандума за управление, предложен от ПП-ДБ, но от първите 10 реда, които му прочели, смята, че „изборите 2 в 1 са абсолютно логичен завършек на тази (не)коалиция”. По думите му „трябва да се погледне как стои един такъв документ правно, отговаря ли на Конституцията, на правилника на Народното събрание”, като определи подхода на ПП-ДБ като незрял, отбелязвайки, че използва „най-дипломатичните думи”.

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел по телефона му прочела първите няколко реда. „Спрях я, защото нататък не ме интересува. Постът външен министър е единственият, за който ГЕРБ навремето се е пребори, направихме голям  компромис по всичко останало, за да има с втория мандат правителство и Денков да е премиер. Всички останали министри са техни”, коментира Борисов.

Борисов коментира и предложението на ПП-ДБ за подялба на регулаторите! „Коя правова държава парцелира? Разбирам, това е много щедро предложение към ГЕРБ, с Кирил Петков да си разделим държавата на две – съдебна власт и регулатори. Този меморандум е всичко друго, но не принцип. Да поделим с Кирил Петков държавата на две. Да загърбим парламентаризма, опозицията, да си разделим 50:50 всичко. В същото време правителството е тяхно с 2/3 зам.-министри и областните управители. Обсъждането на подобен документ се прави предварително, в разговори”.

Лидерът на ГЕРБ отправи критики и към властта в столицата: „Хората в София са силно стресирани, като гледат Терзиев на Мюнхенската конференция, а четири месеца няма кметство, няма нищо. Хората в София са в шок от това, което си избраха.”