Борисов призова за преговори и съставяне на експертно правителство

След близо четири дни мълчание, прекарано вероятно в правена на тънки партийни сметки, Бойко Борисов се появи пред медиите и заяви, че правителство ще има, но само по неговата рецепта. „Единственият шанс да има правителство е всеки да надмогне егото си, да се направи експертен кабинет. Той трябва да е доминиран по важните министерства от ГЕРБ – особено премиер, външен министър, министър на отбраната”, обясни виждането си Борисов. Самият той нямало да се кандидатира за премиер.

„Не се ли състави правителство с ГЕРБ, експериментът с втория, третия и петия няма да се повтаря повече. Тоест всички колеги трябва да знаят, че диалогът, компромисите, експертите са в първия мандат. Другият изход е септември на избори”, дебело подчерта лидерът на ГЕРБ.

По този повод ГЕРБ ще излъчат преговорен екип отново в състав Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева, които от понеделник, 17 юни 2024 г., ще почната да канят „всички лидери на партиите” на разговори за обсъждане на възможностите за съставянето на въпросния експертен кабинет..

„В коалиция с ДПС не влизам”, заяви категорично Борисов. И появни: „С тях сме партнирали, те са много отговорни по теми. Няма мърдане, като кажат.” След което, както обикновено, обърна палачинката и заяви: „И ако намерим и други такива съратници, ще има правителство.”

„Време е за държавност, време е държавници”, подчерта в словото си пред медиите Борисов, като в същото време обяви, че е крайно време и отношенията на партиите с президента да тръгнат към размразяване и избягване на ненужната конфронтация.

Впоследствие Борисов отговори на редица въпроси от журналистите, някои от които счете за глупави, други – за изостанали от времето си, трети – за маловажни, а за останалите обясни, че отговорът им ще се търси в бъдещето. Лидерът на ГЕРБ се оплака от социологическите агенции, които с прогнозите си още в началото на кампанията очертали пълната победа ГЕРБ, поради което много привърженици на неговата партия в изборния ден отишли за гъби, вместо да се наредят пред урните и да му дадат на партията му възможността да състави самостоятелно правителство.