Борисов – Търсим допирни точки с другите партии за следващо управление

Не знам кой ще се съгласи да стане министър, защото след това отива на боклука. Ние не мислим чисто човешки как се чувстват тези ръководители, които системата ги изхвърля. Къде отиват? С какво ще се занимават?… Но трябва да поздравим Радев и Главчев, че намериха сили да стигнат до мандат за правителство. Трябва да има правителство в понеделник, защото иначе кризата ще стане още по-голяма. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти във Велико Търново, като изказа предположения, че „в понеделник ще сменят вътрешния министър“.

И поясни: „Бил съм дълги години в МВР. Когато се усетят, че идва смяна, почват да се чудят кой е следващият. Калин се справяше много добре с Шенген. Не знам за какво му трябваше да отиде пред президентството. Г-н Петков каза как го е интервюирал в колата и тогава поехме ангажимент за дълго да е министър. Защото аз не знам кой от системата би се съгласил да стане министър, защото това е мелачка за кариери!“

Борисов изтъкна: Не е важно кой ще е вътрешен министър. Търся споделена отговорност по три теми с другите партии за този регион. Първата е безводието. Второто – ако тези пари, над половин милиард, за напояване, не се използват и не се задейства планът, хората ще спрат да садят царевица и посеви, които изискват много вода. Третото – отсечката Русе – Бяла. Ще видя докъде е пътят. Който колега от политическите партии иска – тук са три точки за споделена отговорност в този регион.

„Ще използвам времето с колегите от ГЕРБ, за да намерим максимално много общи точки за управление на страната. За да имат излаз към всички партии, ако в един момент решим да управляваме. Включително и попълването на домовата книга. Изборът на регулатори ще се превърне в заложник на избора за служебен премиер. Няма как да се разберем за тези регулатори. Или трябва да е някакъв супер тежък компромис“, каза още той.

„Всяка партия има тактика – знам, че хората знаят, че ако някой може да им направи „Хемус“, Велико Търново – Русе, всички тези неща, това е ГЕРБ. Колегите нямат идея. Ако в понеделник сменят вътрешния министър, предполагам, че ще го сменят, протестите ще се изчерпат. Затова търсят нещо друго, в случая списъците“, обясни председателят на ГЕРБ за списъците с учители, обявили се срещу  промените в закона, забраняващ ЛГБТ пропагандата в училище. По думите му нито списъкът на „Възраждане“, нито списъкът на „Промяната“ ще сработят – двете партии си помпат електората.

Ние сме печелили избори с тяхното „ала-бала“, с тяхно МВР. Арестуваха ни, арестуваха наши хора, държаха ги по арестите, но и с това не успяха да ни уплашат“, припомни той.