„Боташ” отхвърля възможността за предоговаряне с „Булгаргаз”

Турският газов оператор „Боташ” отхвърли призивите за предоговаряне на спорна сделка с българския си държавен партньор „Булгаргаз”. И предупреждава за сериозни последици за България, ако не плати по 13-годишното споразумение. Може да се наложи нашият обществен газов доставчик да плати над 2,3 млрд. долара за резервиран капацитет, независимо дали го използва или не..

Според „Боташ” предложените изменения на сроковия лист, подписан от двете страни на 30 декември 2022 г., ще „нарушат фундаменталната динамика на споразумението и ще направят изпълнението му неизпълнимо. Условията на спорната сделка изискват от „Булгаргаз” да резервира и заплати преносен капацитет от българската страна на граничния пункт с Турция Странджа – Малкочлар.

„Булгаргаз” поиска преразглеждане на срочния договор с „Боташ” през декември 2022 г., когато разглеждането на споразумението в парламента поради опасения, че условията ще поставят компанията и българския енергиен сектор в несигурно финансово положение.

Турската компания твърди, че се е „постарала да се съобрази в максимална степен с исканията на „Булгаргаз” за допълнителна финансова и оперативна гъвкавост по време на изпълнението на Term Sheet”. “Постигнато е общо разбиране за определени механизми, които могат да бъдат постигнати и които могат да подобрят способността на „Булгаргаз” да управлява доставките и финансите си, без да се нарушават общите очаквания за приходите на „Боташ” , заявяват от турската компания.