„Бохеми“ на бургаска сцена

В годината, в която целият музикален свят чества 100‐годишнината кончината на Джакомо Пучини, бургаската публика ще има възможността да проследи драматично-лиричната история на една от емблематичните му опери – „Бохеми“, на 23 октомври 2024 г., сряда, от 19 часа в залата на Държавна опера – Бургас.

Диригент на спектакъла е Иван Кожухаров, режисьор на постановката – Александър Текелиев,  художник – Радостин Чомаков, диригент на хоровия състав – Александър Чепанов, помощник-режисьори: Лина Пеева и Петър Тихолов. Всички солисти, оркестранти и артист-хористи бяха споени от единно чувство на трагична романтична обреченост, психологическа дълбочина, но без излишен патетизъм, вложени в партитурата на Пучини, безспорно гениална.

Постановката на доц. д-р Александър Текелиев напълно импонира на смислово-естетичните поанти на композитора и либретото, изграждайки характерите и вплитайки ги в действието, с полифонична вещина на вложените идеи в пластовете на сюжетното развитие.

Композиторът с голямо желание работи върху тази своя оперна творба. Той завършва операта само за осем месеца. За емоционалното му взаимопроникване с творбата говорят неговите думи: „Когато започнах да описвам смъртта на Мими и ми хрумнаха мрачните акорди, свирейки ги, ме обзе такова вълнение, че трябваше да стана и сам в тишината на нощта неудържимо заплаках.“ Първото представление на операта „Бохеми“ се е състояло на 1 февруари 1896 г. в Торино под диригентството на Артуро Тосканини. Веднага, с разлика само от няколко дни, тя е изнесена в много италиански театри — Рим, Неапол, Палермо, като в Палермо е бисирано цялото първо действие.

Партитурата на „Бохеми“ съдържа най-вълнуващите характеристики на Пучиниевата лирична музикална концепция – искрено-топла мелодика, бликаща емоционалност, романтични оттенъци и драматизъм. Сценичното действие е изтъкано от жанрово-комични сцени, редуващи се с лирични епизоди и моменти, наситени с драматизъм, граничещи с трагична обреченост, мрачна поетика, психологизъм със сгъстени краски в емоционалния спектър, но без излишен патетизъм.

Билети за „Бохеми“ – на касата на операта, каса „Часовника“, както и в мрежите на Eventim.