Брендо засега остава в затвор у нас

Софийският градски съд отказва да прати Евелин Банев-Брендо в Италия или Румъния, където го чакат по-тежки от нашата присъди. На закрито заседание съдия Христина Михайлова и колегите й отказват да уважат пуснатите от Италия и Румъния европейски заповеди за арест.

Брендо отказа да се разкарва до Съдебната палата в жегите и е бил подал молба да бъде включен дистанционно в заседанието. Така, вместо да се поти в бусовете на съдебната охрана и да изкара цял ден без храна, той е настанен в специалната стая за видеовръзка в зандана. Оттам се присъединява по скайп. През камерата обяснява, че поддържа тезата на защитата му, че не трябва да бъде пращан другаде, а да търка родния нар.

На това мнение и е прокурор Лилия Дамянова. Според нея при постъпили две молби за екстрадиция съдът трябва да прецени тежестта и мястото на извършване на престъпленията. Освен това, при положение че Банев има 6-годишна присъда за пране на пари от наркотрафик у нас, предаването му в чужбина най-малкото трябва да се отложи, докато си изтърпи наказанието. Това гласи Законът за екстрадицията и европейската заповед за арест. Обсъжда се и възможността Банев да излежи присъдите си от чужбина в България. Заради аферата „Кокаинови крале“ Италия го осъжда на 20 години затвор, а Румъния му дава 10 години и половина решетки, пак за наркотрафик.

Самият той подава молба да излежи наказанията си в България. Искането му се разглежда в друго производство, което е зациклило. Причината е, че за да се произнесат, магистратите изискват информация от Италия. По всяка вероятност се чака справка за срока и режима, при който е бил задържан „кокаиновия крал“. Чак след получаването й ще стане ясна съдбата на Брендо – дали ще лежи за кокаиновите схеми в родна килия и дали присъдите му ще бъдат редуцирани.