БСП воюва срещу Гинка, ГЕРБ беснее срещу БСП

Подписка за спиране на сделката за ЧЕЗ беше внесена в КЕВР, но ГЕРБерастите обявиха, че подписите са събирани от райони извън обхвата на дружеството

Подписка за спиране на сделката за ЧЕЗ беше внесена в Комисията за енергийно и водно регулиране. Организатори на акцията са БСП. От началото на март от левицата са събрали 200 000 подписа срещу покупката на дружеството от „Инерком“, съобщава Нова телевизия.

В четвъртък депутатите приеха доклада на временната комисия, която проверяваше сделката. Според документа „Инерком” на Гинка Върбакова не отговаря на изискванията за купувач на ЧЕЗ. Въпреки изводите, самият доклад не може да спре изпълнението на сделката.

Той обаче задължава правителството да включи ЕРП-тата сред националните стратегически обекти.

„В КЕВР бяха внесени тези подписи с оглед на новите правомощия, които тя има да дава съгласие за разпореждане с имуществото на енергийни дружества. Докато няма прехвърляне на собствеността, няма сделка, а за да има сделка, трябва разрешение на КЕВР”, заяви Жельо Бойчев от БСП.

Междувременно парламентарната група на ГЕРБ обвини лидера на БСП в лъжа за подписката за ЧЕЗ. Според управляващото мнозинство тя е събирана в райони извън обхвата на дружеството.

На брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ Галя Василева коментира внесената подписка от БСП срещу сделката за ЧЕЗ в КЕВР.

Василева заяви, че за пореден път от ГЕРБ доказват, че думите, които изрича Корнелия Нинова, са лъжа и че тя заблуждава общественото пространство с неверни факти.

Василева представи снимки, взети от социалните мрежи и сайта на БСП, в които се вижда, че подписи са събирани в Стара Загора, Русе, Велико Търново, Пловдив, Брацигово, Пещера, които не са клиенти на ЧЕЗ.

Нормално е другарите от БСП да събират подписи от своите симпатизанти, а в столицата те са малко. Възниква обаче въпросът защо ГЕРБерастите толкова злобеят срещу левите си побратими. Всъщност отговорът е ясен – за тях и най-вече за техния лидер е важно Гинка да вземе ЧЕЗ-ето. Защо ли? Те си знаят.