БТР-ите на МВР най-сетне тръгват за Украйна

БТР-ите, които България безвъзмездно предостави на Украйна, вече се транспортират към страната. „Операцията е в ход – Министерството на отбраната подпомага процеса по предоставяне на Украйна на БТР-ите на МВР”, написа във Фейсбук военният министър Тодор Тагарев, публикувайки снимки от товаренето им.

В края на м.г. парламентът, отхвърляйки вето на президента, реши България да предостави безвъзмездно бронирана транспортна техника на Украйна. Тези машини са дадени на създадените Вътрешни войски 80-те години и не са използвани от жандармерията. За МВР те категорично са с отпаднала необходимост, каза тогава Тагарев. Според него украинската армия не може да тръгне в атака с тези машини, но те биха им послужили в определени условия.

„Близо 2 месеца след ратификацията на споразумението между България и Украйна за БТР-те и близо 6 месеца след решението на НС за изпращането им, те най-накрая могат да тръгнат”, акцентира на забавянето депутатът от ГЕРБ и заместник-председател на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев. Той критикува правителството, че близо 2 месеца е било неспособно да осигури логистиката и за операцията.

 

Коментар на редакцията.

По не напълно проверени данни на „Авантаж” това са бронирани машини БТР-60, от които България има около 700, но поддържа в експлоатация 150 от тях според изискванията на План 2015.

Оригиналният вариант на тази машина на пехотата е с два бензинови двигателя ГАЗ-40П, всеки с мощност 90 к.с. заради което е недолюбван поради лошото синхронизиране на двигателите като единия задвижда 1 и 3-ти мост а другия 2 и 4-ти и високата пожароопасност на бензина.

Българските бронетранспортьори са модернизирани под означението БТР-60ПБ-МД1, като двата двигателя ГАЗ-40П са сменени с един „Къминс ISB 25.30”, чиято мощност е 250 к.с.

Министър Тагарев казва, че „украинската армия не може да тръгне в атака с тези машини” заради слабото им брониране, поради което най-вероятно те на нас въобще не ни трябват.

Действителността обаче е такава, че на въоръжение в българската армейска пехота в момента са точно тези машини, но може би с увеличена е дебелината на бронята и с добавени димни гранатомета на купола.