Бургас отбеляза подобаващо Деня на независимостта

С тържествата в Бургас бе отбелязана 116-ата годишнина от обявяването на независимостта на Българи. На 22 септември 2024 г. церемонията започна с военен ритуал и молебен на площад „Атанас Сиреков“. В присъствието на официални лица, граждани, представителни части на военноморските, сухопътните и военновъздушните сили, както и на организации на военни ветерани бе извършен ритуалът по издигането на флаговете на Република България, община Бургас и на Европейския съюз.

Празничен молебен за благоденствието на независима България бе отслужен от Негово високопреподобие Архимандрид Димитрий – Протосингел на Сливенския митрополит, и свещеници от бургаското православно духовенство.

По време на церемонията Бургаският духов оркестър изпълни „Химна на независимостта“, написан от капелмайстора на 24-и Черноморски пехотен полк. Георги Шагунов часове след прочитането на Манифеста от княз Фердинанд.

Тържествата продължиха пред паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк. Там бе отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите български воини в защита на българската независимост, след което цветя и венци пред паметника поднесоха представителни части на българската войска и ветерани, както и кметът на община Бургас Димитър Николов заедно със заместник-кметове, представители на местната администрация, общественици и граждани. Водещ на церемонията бе актьорът Теодор Каракачанов.

Веднага след това в празненствата се включи и Фолклорен танцов ансамбъл „Атанас Манчев“, който представи концерт на открито на площад „Атанас Сиреков“.