Бургас ще е част от велосипедно-музикален проект

„Краков – Истанбул тур 2024” е уникална инициатива на полския музикант Станислав Лопушински. Инициативата обединява култура, история, туризъм и спорт.

В продължение на 30 дни артистът, който свири на пиано и клависин, планира да обиколи почти седем държави и два континента и да измине 2200 км. По време на пътуването си той ще изнесе 11 концерта за клавесин в градовете, които посещава, като неговият клавесин ще го съпровожда по време на велосипедното пътешествие.

Тези концерти ще включват разнообразен репертоар – барок, класика, романтика и съвременни творби, както и джаз импровизации. Музикантът за трети път осъществява своя велосипедно-музикален проект.

Турнето започва на 19 юни 2024 г. в Краков (Полша). След това артистът ще свири в Нови Сонч (Полша), Прешов (Словакия), Ужхород (Украйна) и Дебрецен (Унгария). Пътуването продължава през Румъния, където Станислав ще изнесе три концерта в Клуж-Напока, Алба Юлия и Букурещ.

Концертът в България ще е в Бургас на открита сцена „Охлюва” от 19 часа на 12  юли 2024 г., петък.

Кулминацията на проекта е в Истанбул с финален концерт на 19 юли в Bilim Beyoğlu Center. Това събитие ще включва и изпълнения на Дорота Сацевич (вокал) и Юлия Лопушинска (арфа).