Бурен спор в парламента

Решението на правителството да предложи на президента Румен Радев да издаде указ за награждаването на Георги Йорданов Момчев с орден „Стара планина” – първа степен, стана повод за декларация на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България”, прочетена от съпредседателя на „Демократична България” Атанас Атанасов.

В декларацията Атанасов припомни за действащ закон от 2000 г., с който комунистическият режим у нас е обявен за престъпен. Това на свой ред предизвика реакцията на БСП, нейни депутати застанаха от двете страни на трибуната до Атанасов, последва прекъсване на заседанието за кратко. Според Атанас Атанасов, който беше пазен от квестори, българските граждани трябва да имат оценка какво се е случвало тези 45 години, когато са съсипвани съдби, когато след 9 септември 1944 г. са издадени над 2000 смъртни присъди, наложен е едноличен тоталитарен режим.

От БСП защитиха предложението на Министерския съвет. Предложението Георги Йорданов да получи ордена е на всички творчески съюзи в България, реагира Иван Ченчев от „БСП за България”. Този човек е получавал много държавни отличия, ордени, след 1989 г., това е една безспорна личност за българската култура, изтъкна представителят на социалистическата партия.

В спора се включи и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, според когото е жалко и срамно от трибуната на Народното събрание да бъде омерзено името на достоен българин като Георги Йорданов.

Доверявам се на експертното мнение на служебния министър на културата Найден Тодоров, който каза, че никакви спорове не е предизвикало това предложение, посочи пред журналисти служебният министър-председател Димитър Главчев във връзка с предложението на Министерския съвет.