Буря от отрицателни реакции по повод енергийната напитка на прах

Видео, качено преди дни в социалните мрежи, в което участва и фолк певицата Диона и рекламира енергийна напитка на прах, която се приема през носа, скандализира потребителите. Според собственика на фирмата, разпространяваща напитката на прах, ако се употребява в определени дози, тя е безвредна и в нея няма вещества, забранени от закона. Родителите обаче възприеха клипчето като урок по „шмъркане“.

Лекари твърдят, че приемането на прах през носа е опасно. „Водят до изсушаване на лигавицата, до чупливост на съдовете, кървене от носа, а при хронична злоупотреба сме виждали немалко хора с перфорация на преградите“, посочи д-р Кирил Пеев от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

От Комисията за защита на потребителите съобщиха, че е в ход процедура по санкциониране на фирмата, разпространяваща продукта. Причината – липсва информация на сайта на търговеца за адреса и форма за отказ от поръчката. А глобата може да стигне до 30 000 лева.

В Министерството на здравеопазването е постъпил сигнал за онлайн продажбата на продукти, които се рекламират като „енергиен сниф“ и се приемат назално – чрез вдишване през носа. Въпросните продукти не са разрешавани от Министерството на здравеопазването. Сезирани са също Агенцията по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по лекарствата.

Певицата Диона, която беше хваната в началото на годината да шофира с кокаин в кръвта и която сега рекламира напитката, заяви, че  подобни продукти има и в други европейски страни.

Енергийният прах се продава в опаковки по един и два грама. Аналогията с приемането и разпространението на наркотици предизвика вълна от реакции.

Съгласно Закона за храните, търговските обекти и сайтовете, които предлагат храни, са задължени да бъдат регистрирани в съответните регистри на БАБХ. Посочените онлайн платформи не са регистрирани в базата данни на Агенцията.

Предстои съвместната проверка на компетентните органи да установи произхода на продуктите, за да бъде извършена оценка за безопасността при очакваната им употреба.