Българин провокира елита с „Джендър“ мартеницата

Представям си джендъра като мъж, който изпълнява нетипична за него социална роля, споделя създателят й Георги Колев

Българин провокира с „Джендър“ мартеницата демагозите от БГ елита, които от сутрин до вечер плямпат за Истанбулската конвенция и третия пол.

„Мислещите хора ще разберат посланието на творбата ми, след като видят другите ми проекти – мартеница, предназначена за хората, болни от витилиго и мартеницата Лора, изобразяваща момиче с бурка, жертва на домашно насилие. Всички те заслужават своя собствена мартеница“, споделя пред Bulgaria ON AIR Георги Колев.

Той се изправи пред камерата, облечен в средновековно монашеско расо и представи творенията си – мартеници, изобразяващи прабългарски и славянски символи.

Георги Колев е първият българин, осмелил се да направи джендър мартеница у нас, във време, в което много хора едва разбират Истанбулската конвенция, а джендърът се превърна в комерсиализирано понятие, носещо негативни и дори цинични нотки.

„Когато бил малък, Стамат хранел птички на езерото и искал да помага на всички хора. Тайно си мечтаел да е медицинска сестра. Затова решил да напусне страната, в която живее, защото не е присъщо на мъж да е в тази професия. Заминал за Швеция. Там се подложил на операция за смяна на пола и станал жена. Сега той изпълнява тази социална роля на медицинска сестра“, разказва Колев.

Представям си джендъра като мъж, който изпълнява нетипична за него социална роля, добавя той.

Не знаем дали хората ще разберат иронията, която носи Стамат – мартеницата джендър, но знаем, че зад шарената прежда стоят по-дълбоки социални послания, обединени от общата идея, че правото на избор е изконно човешко право. Защото за Георги мартеницата няма религия или пол и социален статус, тя е символика, която е свързана с изпращането на зимата и посрещането на пролетта, което се среща в много езически обичаи и ритуали.