България на олимпийските игри в Париж

Олимпийските игри в Париж 2024 са най-успешните за страната ни за последните 24 години, според официалната класация на МОК. Същевременно делегацията ни беше сред най-скромните като брой в исторически план.

46 спортисти излязоха да защитят цветовете на националния ни флаг. Седем от тях гордо го развяха, а не малка част останаха в подножието на медалите. 205 са държавите, които изпратиха поне един атлет на тези Игри. 26-то е мястото, което страната ни зае в крайното класиране по медали.

Субективни и променливи са само изводите от тях. И ако никой не може да заяви, например, че Семен Новиков не е спечелил златен олимпийски медал в категория до 87 кг, то много хора могат, да споделят мнение, че този медал не е спечелен от българин. Могат да изкажат недоволство, че не всички медали са спечелени от българи. Могат да направят редица критични анализи и коментари в този дух за Хавиер Ибаниес, Кимиа Ализаде, Магомед Рамазанов и останалите български олимпийци.

Факт, който пак пораздели нацията ни, дори след постигането на така жадуваните успехи. Разбира се, всеки е свободен да изрази и защити своето мнение, но това не го прави полезно за обществото ни. Разделителните линии и полемики рядко са полезни в условията на демокрация, особено когато са основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения и т.н.

Безспорно можем да разграничим всичко и всеки, но спортът винаги е имал една изключителна привилегия. Едно много високо място сред социално-обществените фактори, а именно да обединява. В съвременната история на страната ни има твърде малко поводи за обединение, за да позволяваме с лека ръка да се лишаваме от тях.

46 български граждани се пребориха за мястото си в Париж. Пребориха се, за да излязат и да покажат най-доброто, на което са способни под българския флаг, мечтаейки да чуят българския химн от най-високото стъпало. От техния Олимп.

Химнът и знамето са национални символи на страната ни, наред с герба, под който е изписан иконичният израз “Съединението прави силата”. Възникнал в първите дни след освобождението, той бързо се превръща в официален национален девиз. Тази кратка сентенция е обобщила опита и познанието на стотици хиляди българи, които векове наред са се борили за съществуването на Република България. В тези три думи те са вложили смисъла на тази борба.

Да благодарим на всички, които се обединиха и трудиха за всеки един от седемте български медала. Да благодарим и на тези, които не успяха напълно. Нека да останем обединени, защото това наистина има смисъл. Има и значение.