България – Северна Македония – културната дипломация в ход

Софийската опера и балет имаше премиера в събота вечер (18 май 2024 г.) на „Валкюра” от Рихард Вагнер на сцената на Националната опера и балет в Скопие под режисурата на акад. Пламен Карталов. Събитието е в рамките на майските оперни вечери в столицата на Република Северна Македония.

На спектакъла присъства и новоизбраният президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова. Тя се срещна с директора на Софийската опера акад. Пламен Карталов и изрази радостта си от събитието. Това е първата й изява, след като положи клетва на 12 май.

„Винаги съм вярвала, че културната дипломация е много по-мощна от традиционната дипломация. Пет часа фантастично представление споделих с цялата публика. Не мисля, че съм виждала нещо по-съвършено. Диригентът, режисьорът, солистите, сценографията… Наистина у мен се породи чувството, че невъзможното е възможно. Всички го видяхте. Не само аз! Със сълзи съм в очите и мисля, че цялата публика реагираше така. Още веднъж благодаря. Знаех, че Вагнер е драматичен, тежък, загадъчен, но че по такъв начин може да се предаде наистина не съм сънувала. Още веднъж благодаря и повтарям, че това, което музиката и културата могат да направят, никой не може”, заяви президентът на РСМ Гордана Силяновска-Давкова.

Това е първо представяне на произведение на великия германски композитор на сцената на националната опера и балет в Скопие и първо гостуване на Софийската опера и балет там. Близо петчасовата постановка на Валкюра започна с препълнена зала и възторжени зрители, за които предизвикателството да видят на живо най-популярната опера от тетралогията „Пръстенът на Нибелунга” е огромно вдъхновение.

Директорът на националната опера и балет в Скопие Васо Ристов не скри пред медиите, че това е истински значимо събитие в културния живот тук, привилегия за него като ръководител на операта и за публиката.