Българска позиция за преоценка на законодателството на „Зелената сделка”

Правителството одобри на редовното си заседание вчера, 22.02.2024 г., позицията на България за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 26 февруари 2024 г. в Брюксел. По време на заседанието се очаква Белгийското председателство и Европейската комисия да представят на Съвета информация във връзка с необходимостта от бързи и структурни отговори на настоящата кризисна ситуация в селскостопанския сектор.

Позицията на България е, че Европейската комисия  следва да направи цялостна преоценка на законодателството на „Зелената сделка” и въздействието й върху селското стопанство в ЕС. По отношение на облекчаване на административната тежест в Общата селскостопанска политика в средносрочен план позицията на страната ни, е че трябва да има облекчаване на някои от изискванията на екологичните стандарти и условността. От изключителна важност отново в краткосрочен план е да се опрости процедурата за промяна на Стратегическия план по Общата селскостопанска политика, се казва също в решението.

Подпомагането на европейските фермери трябва да бъде справедливо, за да няма неравнопоставеност на земеделските производители в ЕС, заяви в края на януари министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. По думите му следва да се намери баланс между нарастващите амбиции на Съюза в областта на околната среда и климата и гарантирането на икономическата устойчивост по агрохранителната верига.